Saša Obradović selektor Srbije?! Rusije?!

Selektor Srbije? Tako nešto se ne odbija! Selektor Rusije? Zašto da ne?! "Nije toliko stvar želje, koliko mogućnosti. Ja sam trener koji vodi klubove. Nije svako u mogućnosti da kombinuje više poslova i ostvari značajne rezultate", rekao je Saša u razgovoru za rusku Gazetu.

Košarka 29.05.2017 | 14:45
Saša Obradović selektor Srbije?! Rusije?!
Saša Obradović sa Lokomotivom iz Krasnodara vodi borbe protiv CSKA u okviru polufinala VTB lige, a ruska Gazeta je iskoristila to kao povod za veliki intervju.

Obradović radi odličan posao sa Lokomotivom, potpuno ju je oporavio i u prvom meču polufinala je pružio jak otopor Armejcima.

Rusi su u toku razgovora pitali Obradovića oko reprezentacija Srbije i Rusije. Na predstojećem Evropskom prvenstvu ove dve reprezentacije će igrati u istoj grupi. Ko će biti pobednik?

"Naravno mi. Jači smo. To je jednostavno pitanje".

Onda su usledila hipotetička pitanja...

Ako budeš imao prilike da vodiš reprezentaciju Srbije, da li bi ti trebalo mnogo vremena da razmisliš o tome?

"Nije toliko stvar želje, koliko mogućnosti. Ja sam klupski trener. Nije svako u mogućnosti da kombinuje više poslova i ostvari značajne rezultate na oba polja. Ali, da li bih mogao da odbijem ponudu da budem selektor Srbije? Naravno da ne. Takvi pozivi se ne odbijaju".

A da li bi bio selektor Rusije?

"Zašto da ne? Voditi reprezentaciju tako velike zemlje je velika čast. Mislim da ne bih odbacio takvu mogućnost". 

Naš internacionalni trener kaže kako mu period adaptacije na stil života u Rusiji nije teško pao.

"Pre svega želim da kažem da mi je drago što sam ovde. U klubu osećam podršku i igrača i menadžmenta. Ovde svi dajemo 120 odsto kako bismo došli do rezultata. Da je drugačije ne bismo učinili ovo do sada. A ako govorimo o zemlji, Rusi nisu mnogo drugačiji od Srba. Nije mi trebalo mnogo da se prilagodim. Krasnodar je lep grad, prijatno mi je da živim ovde".

Srbi doživljavaju Ruse (i obrnuto) veoma prijateljski. Šta je razlog tome?

"To je bazirano na mnogim stvarima: jeziku, religiji. Rusi i Srbi su slični po mnogo čemu i naši narodi su uvek bili bratski. U mojoj domovini se prema Rusima obraćam sa ljubavlju i toplotom, uvek je lepo videti Ruse. U novinama je dosta pozitivnih stvari o vašoj zemlji, predsedniku Vladimiru Putinu. Mi smo veoma bliski narodi po mentalitetu i to nam pomaže našim narodima da se bolje razumeju i ostvare kontakt".

Obradović je proveo četiri godine vodeći Albu iz Berlina. Šta mu je ostalo u sećanju iz tog perioda?

"Postao sam trener u ekipi u kojoj sam igrao tokom dugo godina - bio je to odličan izbor. Pomoglo mi je da se adaptiram. Kada sam odlazio to je bilo jako teško za mene. Iz Nemačke nosim samo lepe uspomene".

Kako je bilo preseliti se iz Berlina u ruske gradove?

"Berlin za mene nije bio grad gde sam se odmarao, uživao u znamenitostima i atrakcijama. To je bilo mesto mog posla, a od mee su se zahtevali dobri rezultati što je tražilo dosta potrošene energije".

Potom je Saša govorio o periodu adaptacije u Lokomotivi. Problem motivisanja igrača bio je jedan do težih.

"Moja filozofija košarka je da svaki igrač mora da bude spreman da umre na terenu za svoj tim, za pobedu u svakom meču. Čak i na treningu se igrači Lokomotive bore do poslednjeg daha. U utakmicama se vidi refleksija onoga što smo svakodnevno radili".

Igrači treba da se bore poput lavova?

"Upravo. Svi timovi koje sam ikada trenirao bili su prepoznatljivi po nesavitljivom timskom duhu i bobrenim kvalitetima".

Kolegama iz Rusije deluje da je Saša Obradović veoma emotivan kraj aut-linije.

"Verujem da pomaže mom timu. Impulsivan sam. A to je ono što igrači očekuju od mene. U poslednje vreme radim na tome da kontrolišem bes. Ali, znate kako to nije lako. Sećate li se odakle dolazim? Srpski mentalitet, šta drugo da kažem. A kada želite da pobedite svaku utakmicu onda nije lako kontrolisati se. Ali, iskreno i ne mislim da je to neophodno. Nekada treba pustiti paru".

Da li ga se igrači plaše zbog nekih njegovih reakcija?

"Bolje da pitate njih. Verujem da nisam tako zastrašujuć. Naravno, moj izraz lica... Verovatno u nekim momentima nije najbolji znak po njih. Ali, najvažnija stvar je da kada se čuje poslednji zvižduk sve ostaje na terenu. I igrači su toga svesni".

NBA liga bi mogla da se nazove budućom željom. Obradović je bio u poseti Bruklina i San Antonio Sparsa.

"Morate da budete tamo, da vidite sve iznutra. Bio sam Gregom Popovičem na večeri, on je pravi prijatelj Srba. Dao mi je dosta svog vremena i razgovor sa njim bio je veoma koristan. Ne krijem da bih voleo da se oprobam u NBA. Možemo da kažemo da je to želja za budućnost. Moraš da dokažeš da si vredan tamo da radiš. Voleo bih da dobijem ponudu iz NBA lige, ali sada imam tim sa kojim radim ovde".

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar