Tamjan na zgarištu sela koga nema

– Selo koga nema , ustvari selo bez ijednog stanovnika , Bukvica kod Goražda , i ovog kišnog dana oplakuje svojih osam mještana koje su, mučki i na prevaru, u jednoj kući ubili pripadnici tkz. Armije BiH, kažu dojučerašnje komšije, na današnji dan 1992. godine.

Republika Srpska 26.05.2017 | 13:10
Tamjan na zgarištu sela koga nema
U užasnom piru stradali su sve starci i starice, koji su vjerovali susjedima, Grozda, Jovanka, Božana, Miloš, Milorad, Danica, Veljko i najstariji 86-godišnji Vukašin, svi iz porodice Vukašinovića.

„ Ovdje su stradali moji tata i mama, Veljko i Danica. Pronašla sam ih poslije tri godine, ali do danas nikad niko nije odgovarao za njihovo ubistvo „ , rekla je kćerka nastradalih roditelja Lenka Stanišić.

Starica Milena Cicović kaže da je najviše boli što nikad nisu pronađeni njeni pobijeni na ovom mjestu, na pradjedovskom ognjištu gdje su Vukašinovići vjekovima živjeli.

„ Da li postoji ljudska ili Božija pravda da nam bar kaže imena zločinaca koji su se drznuli da na ovakav način pobiju srpsku nejač i to na njihovom kućnom pragu“, dodaje Cicovićeva.

Od osmoro ubijenih Vukašinovića ni do sad nisu pronađeni ostaci njih petoro. Pripadnici tzv. Armije BiH su poslije stravičnih zločina, kuće i objekte zapalili i sad stoje samo puste zidine.



„Na današnjni dan prije 25 godina sam ovdje izgubila roditelje i nikad do sad nismo našli njihove kosti da ih dostojno sahranimo i na grobovima im palimo svijeće“ , rekla je Milka Sarić.

U gornjedrinskoj regiji tokom odbrambeno-otadžbinskog rata ubijeno je 1.792 lica srpske nacionalnosti , a posmrtni ostaci nisu pronađeni za njih 160. Za zločin u selu Bukvice još niko nije odgovarao.



„ Sud i Tužilaštvo BiH selektivno dijeli pravdu. Pogledajte samo šta se dešava sa predmetima dobrovoljačke ulice, tuzlanske kolone, zatim Sijekovca a posebno jednog od najvećih zločina 1992. godine u selu Čemernu gdje je ubijeno sve što se micalo"„  rekao je potpredsjednik Republičke organizacije poginulih boraca i zarobljenih i nestalih civila Niko Кisić.

Da duše nevino stradalih počivaju u miru pobrinula se rodbina, organizacija poginulih boraca i prijatelji.

Na mjestu gdje su poubijani održan je parastos, zapaljene svijeće i tamjan je zamirisao.

(BN/R.Tasić)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Lija

27.05.2017 11:54

Još jedan od teških zločina koji je počinila tzv. arbih nad srpskim civilima, koji su vjerovali da im se ništa neće desiti ako ostanu u svojim domovima. Organizovano, planirano i izvedeno sa ciljem da se na navedenim prostorima iskorijeni i uništi sve što je pripadalo Srbima. A zlotvori se slobodno kreću i žive u Goraždu, za koje vole reći da je četiri godine bilo pod opsadom. Tužilaštvo ćuti i čeka da svi svjedoci biloški nestanu, jer je za njih i to bila borba protiv agresije. Kad se jedan preživjeli član porodice Vukašinović, obratio nadležnom tužiocu interesujući se ima li pomaka u istrazi i pronalasku njegove ubijene majke, tužilac je istom rekao: '' Bio si i ti u ratu, ako budeš mnogo pitao možeš i ti biti predmet istrage.''

ODGOVORITE