Тамјан на згаришту села кога нема

– Село кога нема , уствари село без иједног становника , Буквица код Горажда , и овог кишног дана оплакује својих осам мјештана које су, мучки и на превару, у једној кући убили припадници ткз. Армије БиХ, кажу дојучерашње комшије, на данашњи дан 1992. године.

Република Српска 26.05.2017 | 13:10
Тамјан на згаришту села кога нема
У ужасном пиру страдали су све старци и старице, који су вјеровали сусједима, Грозда, Јованка, Божана, Милош, Милорад, Даница, Вељко и најстарији 86-годишњи Вукашин, сви из породице Вукашиновића.

„ Овдје су страдали моји тата и мама, Вељко и Даница. Пронашла сам их послије три године, али до данас никад нико није одговарао за њихово убиство „ , рекла је кћерка настрадалих родитеља Ленка Станишић.

Старица Милена Цицовић каже да је највише боли што никад нису пронађени њени побијени на овом мјесту, на прадједовском огњишту гдје су Вукашиновићи вјековима живјели.

„ Да ли постоји људска или Божија правда да нам бар каже имена злочинаца који су се дрзнули да на овакав начин побију српску нејач и то на њиховом кућном прагу“, додаје Цицовићева.

Од осморо убијених Вукашиновића ни до сад нису пронађени остаци њих петоро. Припадници тзв. Армије БиХ су послије стравичних злочина, куће и објекте запалили и сад стоје само пусте зидине.



„На данашњни дан прије 25 година сам овдје изгубила родитеље и никад до сад нисмо нашли њихове кости да их достојно сахранимо и на гробовима им палимо свијеће“ , рекла је Милка Сарић.

У горњедринској регији током одбрамбено-отаџбинског рата убијено је 1.792 лица српске националности , а посмртни остаци нису пронађени за њих 160. За злочин у селу Буквице још нико није одговарао.



„ Суд и Тужилаштво БиХ селективно дијели правду. Погледајте само шта се дешава са предметима добровољачке улице, тузланске колоне, затим Сијековца а посебно једног од највећих злочина 1992. године у селу Чемерну гдје је убијено све што се мицало"„  рекао је потпредсједник Републичке организације погинулих бораца и заробљених и несталих цивила Нико Кисић.

Да душе невино страдалих почивају у миру побринула се родбина, организација погинулих бораца и пријатељи.

На мјесту гдје су поубијани одржан је парастос, запаљене свијеће и тамјан је замирисао.

(БН/Р.Тасић)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Лија

27.05.2017 11:54

Још један од тешких злочина који је починила тзв. арбих над српским цивилима, који су вјеровали да им се ништа неће десити ако остану у својим домовима. Организовано, планирано и изведено са циљем да се на наведеним просторима искоријени и уништи све што је припадало Србима. А злотвори се слободно крећу и живе у Горажду, за које воле рећи да је четири године било под опсадом. Тужилаштво ћути и чека да сви свједоци билошки нестану, јер је за њих и то била борба против агресије. Кад се један преживјели члан породице Вукашиновић, обратио надлежном тужиоцу интересујући се има ли помака у истрази и проналаску његове убијене мајке, тужилац је истом рекао: '' Био си и ти у рату, ако будеш много питао можеш и ти бити предмет истраге.''

ОДГОВОРИТЕ