Saslušajte Milorada Dodika

Saslušanjem tužilaca BiH Dubravka Čampare i Milorada Barašina pred disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH, danas je nastavljen postupak protiv suspendovanog glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića.

Bosna i Hercegovina 26.05.2017 | 12:32
Saslušajte Milorada Dodika
Ročište je i ovog puta bilo zatvoreno za javnost zbog, kako je rečeno, živih predmeta o čijim okolnostima su ispitani svjedoci. Salihović je prigovorio na ovu odluku, ističući da nema šta da se krije i da je sve objavljeno već ranije.

On smatra da ovaj postupak treba da bude okončan, jer tužilac nije mogao da dokaže nijednu tačku optužnice.

Salihović, također, smatra da disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH treba da sasluša i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, za šta su on i njegov branilac ranije uputili zahtjev.

"Ja bih gospodina Dodika pitao da li je ikada u životu mene vidio i da li je sa mnom razgovarao, a odgovor je jednostavan, pošto me nikada nije vidio", rekao je Salihović.

Njegov branilac Rifat Konjić rekao je da na današnjem saslušanju svjedoka odbrane ništa nije bilo tajno.

"Kolega Barašin danas nije svjedočio ni o jednom `živom predmetu`. Svjedočio je o tome šta i kako se radilo kada je on bio glavni tužilac, kako prije njega, kako u vrijeme Salihovića i kako se radi sada", dodao je Konjić u izjavi novinarima nakon ročišta.

Konjić je naveo da je tužilac Dubravko Čampara veoma korektno svjedočio o predmetu na kojem je radio, a riječ je o Bobar banci.

"Poslije svjedočenja ova dva svjedoka, posebno Barašina, mislimo da su se stekli svi uslovi da komisija koja predsjedava odbije sve tačke tužbe koje su podnesene protiv Gorana Salihovića", rekao je Konjić.

Današnjem ročištu nisu pristupili direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić i direktor OBA Osman Mehmedbašić, koji su obavijestili disciplinsku komisiju da ne mogu doći.

U ponedjeljak, 29. maja, na narednom ročištu, biće saslušani tužioci Maja Ilić-Stupar i Ćazim Hasanspahić, novinar Mato Đaković i stručni savjetnik u Tužilaštvu BiH Mirza Jamaković.

Kancelarija disciplinskog tužioca tereti Salihovića da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, da je omogućio vršenje dužnosti tužioca licima koja za to nisu zakonom ovlašćena, te da se miješao u postupanje sudije ili tužioca.

Među Salihovićevim prekršajima je namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, unapređenjem i napredovanjem u službi ili bilo kojim drugim oblastima koje su u nadležnosti VSTS-a, te da je svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva BiH.

(Srna)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

BOBA

26.05.2017 10:39

SMIJURIJA ODUVJEK JE BILO KOD LOPOVLUKA DA NIKO NIKOG NE POZNAJE KAKO BI SE ODRAĐIVALE STVARI TO SU IGRE BEZ GRANICA ALI POSTOJI JEDINA PRAVDA NIŠTA NIJE VJEČNO BUJRUM NARODE GLEDAJTE DOK VAM NE DOĐE SMRT.NIKO NIJE KRIV.

ODGOVORITE
Name

Istina

26.05.2017 11:09

Oni uče da pravo i pravda nisu isto. Zakone pišu sami sebi. Logika jasno govori u kakvom sistemu živimo!

Name

sudovi

26.05.2017 12:07

Pa naši sudovi samo brzo osude dječije tuče,a mafija se saslušava godinama,i ne znaju sročiti optužnicu,odnosno neće,a kako sudije uzimaju pare od mafioze,pa to smo makar ne filmovima gledali,nismo ni mislili da mafioza sjedi sa sudijama u pozorištu...fuj...gadite mi se svi,dabogda se takvi ne rađali,pa makar nataliteta nebilo,živio martalitet,naša unučad će biti Švabe jer će se tamo rađati...

Name

boba 1

29.05.2017 06:07

Dodik je pomogao mati u njegovim teškim trenucima mate će mu pomoći do kraja života,salihović je tu da pomogne matii to je jedan od razloga,samo jedan

Name

Milan

26.05.2017 10:44

K koju je optužnicu podigao neka nabroji msa čim se ima pohvaliti..

ODGOVORITE
Name

Re

26.05.2017 11:04

A koga to Mektic uhapsi a prico je svaki dan o hapsenjima posebno Milorad Dodika sad SE ucuto ne progovara.

Name

RAJNA

28.05.2017 16:54

On se namirio, a Stanić, izvisio . Prnjavor je to, tamo ni čašu vode nećeš popit brale, ako ne platiš, vidi se šta se vozi, ni manjeg grada ni više dobrih auta, za Prnjavor se uvijek govorilo, Europa u malom, e sad kad pogledaš po registarcijama od Zagreba, Beča , cijele Švajcarske pa dalje.Mektić napisao 1. a Baja dopisao nule i orator zanijemio.

Name

re rajna

29.05.2017 04:33

NEĆU DA DA VJERUJEM DA SU SVI ISTI A TI SI RAJNA ILI GLUPA ILI SI TI PLAĆENA DA PIŠEŠ GLUPOSTI I NAUČI DA TUŽILAŠTVO HAPSI SIPA PRIBAVLJA DOKAZE A TUŽILAC ODREĐUJE KOGA ĆE, A VIDITE DA NEĆE NI DODIKA NI ČOVIĆA NI PAVIĆA NI BAKIRA PA TI SAD VIDI KO JE PLAĆEN

Name

Gdje su predmeti iz ladica

26.05.2017 10:57

Ako disciplinski tužilac ne iznese dokaze da je Salihović držao stotinjak predmeta u svojoj ladici i nije dozvolio otvaranje istrage sve im je džaba.

ODGOVORITE
Name

Kakve to veze ima?

26.05.2017 11:05

Instrukcije i pare je mogao dobiti od nekog kurira! Šta je sa procesima, zašto se ne radi a tome?

ODGOVORITE
Name

Istina

26.05.2017 13:23

Zanemaruju suštinu i prave formu, kao od plastelina...oblikuju po potrebi. Doba bahatih beskičmenjaka!!!

Name

SIr Oliver

29.05.2017 06:09

Opozicija bi trebala sve predmete provesti,zadužiti mlad i stručan tim da to prati jer se ubuduće neće moći zidati sprat ako je temelj kriv

Name

sudac

26.05.2017 11:21

A BILIGA UPITAO JELI DODIK IMAO POSREDNIKA IZMEDJU TEBE I NJEGA MATU DJAKOVICA TRBA VAS SVA TROJICU SASTAVITI PRED SUDOM SVI STE ISTI KAD TREBA LOPOVLUK SAKRITI.

ODGOVORITE
Name

Banka

26.05.2017 11:31

Saslušajte vi njih i zbog Pavlović banke, nije bitno jeli 1,5 milion što je u Pavlović banci slučaj ili 125 miliona u Bobar banci. Treba gledati gdje su dokazi čvršći, pa pokrenuti akcije.

ODGOVORITE
Name

He he

26.05.2017 16:02

Saslusace ga, ne boj se...

ODGOVORITE
Name

Mrcevci

26.05.2017 21:18

OPET SE SPRDAJU SA NARODOM.

Name

mladić

29.05.2017 06:11

Ne smije se radi boga i pravde dopustiti da se lopovluci,kriminali i ostalo zaborave da pare ostanu đubrad se pretvori u poštene i priznate građane sve treba vraćati napočetke prevare i krađe

Name

muzicar

29.05.2017 04:03

Zasto uvlace Dodika u tu pricu kad on i nema vremena , jer treba naterati nezaposlene da rade a oni se drznuli da jos i platu traze .Sramota da nam COVIC sam u pratnji DODIKA slusa koncert TOMSONA u ulici poznatog muzicara ; maxa luburica ; u prelIpom hrvatskom gradu Mostaru .Koga to jos interesuju SRBI mostara .Kad Srbi saznaju ko je lazov patriota i izdajnik osvanuce u HERCEG BOSNI pa uzdravlje SRBI 'Ni jad ni beda ni ; jadovno ; nam nisu OPOMENA.?????????Pozdrav svim DOBRIM LJUDIMA I BN TV.

ODGOVORITE