12 godina od Liverpulovog čuda u Istanbulu!

Na današnji dan, pre 12 godina, došlo je do najvećeg preokreta u istoriji fudbala.

Fudbal 25.05.2017 | 23:45
12 godina od Liverpulovog čuda u Istanbulu!
Tog 25. maja 2005. godine u Istanbulskoj noći ekipa Liverpula je osvojila Ligu šampiona, iako je na poluvremenu gubila sa 3:0 od Milana.

Golovima Paola Maldinija i Ernesta Krespa, koji je bio dvostruki strelac,retko ko je pomislio da Rosoneri neće podići pehar Lige šampiona.

Ni najbolji fudbalski stručnjaci nisu mogli da objasne šta se desilo te noći, kada je ceo svet bio svedok Liverpulovog čuda u Istanbulu.

Stiven Džerard, Vladimir Šmicer, Sabi Alonso postigli su tri gola za šest minuta i u svom fudbalskom "si-viju" upisali ove pogotke zaltnim slovima.

“Ušao sam u svlačionicu i rekao sam im da odigraju još 45 minuta i da šta god da se desi, treba da budemo ponosni na sve što smo do tada učinili. Takođe sam im rekao Mi smo Liverpul, igramo za Liverpul, igramo za sve pristalice ovog kluba! Ne možete sebe nazivati igračima Liverpula ako igrate spuštene glave. Dajte sve od sebe i verujte da možete večeras učiniti ono nestvarno ako to i hoćete. Iskoristite ovu priliku da postanete heroji“ , ispričao je posle utakmice menadžer Redsa Rafa Benites.

Gotovo da ne postoji ljubitelj fudbala koji ne zna kako je završena majska noć na stadionu „Ataturk“ – posle regularnih 90 minuta igre i nadoknade vremena penali su rešili pobednika.

Svakako da je psihološka prednost bila na strani engleskog tima, ipak, nije se očekivalo da će jedan od najboljih u milanskom klubu – Ševčenko biti tragičar, a golman Liverpula Jirži Dudek junak.

"Odjednom mi je Karager prišao sa leđa, čvrsto me potapšao i rekao: „Uradi nešto kao Grobelar. Sećaš se kako je on izluđivao i dekoncentrisao protivnike kada je trebalo da izvedu penal", prisećao se Dudek.

Sa druge strane, za Pirla ova će utakmica ostati noćna mora do kraja života.

"Razlog zbog kog smo izgubili na penale je Jirži Dudek. Ta budala od plesača glumila je pajaca na gol liniji, a potom bi nam se direktno rugao ko god bi promašio neko od nas. Utakmica u Istanbulu se igrala 25. maja, a naša liga se još nije završila. Četiri dana kasnije na programu je bio meč protiv Udinezea. Takav sraman raspored je za nas bila najteža kazna. Uvek smo se pitali zašto, ali niko nije imao nikakve odgovore. Jedva sam mogao da spavam posle tog poraza u Istanbulu. Pa čak i kad se probudim, u glavi mi je sumorna misao ja sam odvratan. Ne mogu da igram više. Redovno su mi pre spavanja pred očima bili Dudek i ostali Liverpulovi igrači. Noćna mora je noćna mora. Znaš da će početi kad zatvoriš oči, ali neće prestati kada ih ponovo otvoriš. Nikada neću potpuno otresti taj osećaj apsolutne impotencije. To će mi zauvek tokom karijere držati noge vezanim i pokušavati da me obori.“ otkrio je Pirlo.

"Hteo sam odmah da odem u svlačionicu, ali sam zastao i pomislio: „Ne, ovo se nije dogodilo. Zato sam seo iza fotografa, morao sam svojim očima da vidim kako Džerard podiže trofe. I dalje ne mogu da verujem. Kada je Stivi podigao pehar rekao sam sebi: „Ovo se stvarno dogodilo“. U svlačionici je bilo kao na sahrani. Niko nije mogao da govori, neki igrači su plakal. Verujte mi, bilo je mnogo teško veče.“ zaključio je Krespo.

Čudo u Istanbulu ostaće jedno od najspektakularnijih utakmica u istoriji fudbala!Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar