Manastirske priče Radoja Tasića

U Parohijskom domu pravoslavnog hrama u Dvorovima kod Bijeljine predstavljena je knjiga „Manastirske priče“ novinara BN televizije Radoja Tasića uz prisustvo sveštenstva zvorničko-tuzlanske eparhije, vjernika i predstavnika javnog i političkog života Semberije.

Republika Srpska 26.05.2017 | 15:25
Manastirske priče Radoja Tasića
Knjiga „Manastirske priče“ nastala je na osnovu serijala autora „Zapisi pored puta“ u produkciji BN televizije iz koje su na promociji pikazani dijelovi reportaža.

Pisac i novinar Tihomir Nestorović je rekao da je Tasić, kao što je to nekada činio njegov slavni zemljak Ivo Andrić, hrabro i nepovratno krenuo utabanom, ali tvrdom višegradskom stazom, onom pravom, ali i literarnom.

„Na tim stazama on je perom i kamerom zabilježio sve što je bilo zanimljivo na tom putu, ali i pored njega. Tasić je hodio i brodio i izvan svog zavičaja po Podrinju, Romaniji, Zaltiboru i cijeloj Srbiji i Crnoj Gori gdje je nalazio zanimljive teme za svoju televizijsku seriju „Zapisi pored puta“, dodao je Nestorović.



Nestorović je istakao da je Tasić na tom stvaralačkom putu uz pomoć snimatelja Novaka Knežića uradio više od 120 epizoda putopisnih priča za BN televiziju, od čega veliki broj pripada manastirima i ostalim srpskim svetinjama.

„Tasić je prvo kazivao o svom zavičaju, kome smo svi pomalo dužni, pa su mu zato kasnije vrata u bijeli svijet širom otvorena da o njemu piše i pripovjeda“, naveo je Nestorović.

Nestorović je apostrofirao da je Tasić jedan od rijetkih novinara koji se ogledao u svim vrstama medija počevši od novina, radija, televizije, novinske agencije, a sad se ozbiljno počeo baviti i pisanjem knjiga.

Doktor komunikologije Danka Mitrović je rekla da je zbirka “Manastirske priče“ samo jedan djelić Tasićevog stvaralačkog mozaika.

„To je nešto što svakako zaslužuje posebnu pažnju u stvaranju ovog plodonosnog novinara i pisca. Zbirka je pregršt priča o nama samima, ili i o onome što bi trebalo da jesmo. To je na granici između reportažnog teksta i književnog djela, pa zato možda i ove priče jače pobuđuju emocije koje pomalo već odumiru u nama, a ne bi trebalo da je tako. Priče nas podsjećaju na prošlost i najavljuju ono što je neminovno da će se desiti u budućnosti“, rekla je Mitrovićeva.

Tasić je ispričao da je u knjizi objavio 40 manastirskih priča koje su svojevrstan spoj istorijskog i autentičnog, onog što je vezano za narodno predanje, a sve je to začinjeno „zaprškom“ piščevih impresija.



“Knjiga je i poruka da bez Srpske pravoslavne crkve i njenih svetinja nema opstanka srpskog naroda na ovim prostorima“, poručio je Tasić.

Predsjednik književnog kluba „Jovan Dučić“ iz Bijeljine Zdravko Zgonjanin istakao je Tasićevu opštečovječansku osjećajnost u duhu humanosti.

„Pišete s lakoćom o običnim ljudima i veličanstvenim građevinama, ali sve to uz osjećaj autentičnosti koju imaju samo veliki literarni talenti“, rekao je Zgonjanin.

Odlomak iz Tasićeve reportaže „Ljubostinjo, ljubavlju građena“ govorila je novinarka BN televizije Ivana Erić.

(BN televizija)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Hvalite me

26.05.2017 19:08

Hvalite me Semberci jer sam u Visegradu zadnja rupa na svirali

ODGOVORITE