Bradina: Zločin bez kazne

Preživjeli i protjerani Srbi iz sela Bradina kod Konjica obilježili su danas 25 godina od zločina, koji su u tom selu počinili pripadnici muslimanskih i hrvatskih vojnih i paravojnih snaga.

Bosna i Hercegovina 25.05.2017 | 17:51
Bradina: Zločin bez kazne
Na današnji dan prije 25 godina počeo je napad na srpsko selo Bradina. U tri dana krvavog pira ubijeno je 26 Srba, većinom staraca, žena i djece. Njihova tijela bačena su u jamu u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg, a hram kao i cijelo selo spaljeni su do temelja. Oni koji su imali sreću da prežive, odvedeni su u logore u kojima su život izgubila još 22 srpska civila, dok se za tijelima pet lica i dalje traga.

Pokolj u Bradini preživjela je Jelena Gligorević. Bila je logoraš sa samo 8,5 godina.

"Svaki put kada dođem ovdje na godišnjicu zločina osjećam se strašno. Ovdje pored hrama je osnovna škola u kojoj sam bila zarobljena sa 8,5 godina. Umjesto da se škole sjećam kao mjesta gdje sam učila prva slova, ja imam strah od te zgrade", kaže Jelena i dodaje da su nju pustili nakon 5 dana dok joj je majka ostala zarobljena, kao i otac i brat.

"Majka je posle nekoliko mjeseci oslobođena. Razmjenjena je. Otac mi je bio u logoru Čelebić, a brat u logoru Musala."

Sveštenik Milan Bužanin, paroh konjički, ističe da ni nakon 25 godina od stravičnog zločina niko nije odgovarao.

"Neki procesi su pokrenuti, ali su optuženi umrli, tako da nijedan slučaj nije završen do kraja", kaže Bužanin i podsjeća da je prije rata u Bradini bilo 280 srpskih kuća sa oko hiljadu i 200 stanovnika.



Danas je slika ne samo Bradine već i cijele regije znatno drugačija.

"Na području Konjica trenutno živi oko 300 Srba većinom staraca. Moja ćerka Sofija je jedino srpsko dijete u školi u Konjicu", objašnjava sveštenik Milan Bužanin i dodaje da to dovoljno govori kakva je situacija ne samo u Konjicu i Bradini, već i u cijeloj parohiji konjičkoj koja obuhvata i Jablanicu i Prozor.

Preživjeli i protjerani Srbi iz Bradine, Konjica, Jablanice i ostalih mjesta ove regije raseljeni su širom Republike Srpske, ali i svijeta. Okupljaju se rijetko, obično na parastosima i pomenima za ubijene.

Svake godine sa mjesta zločina odlaze sa pitanjem - ima li pravde za srpske žrtve?

(BN televizija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Petar

25.05.2017 16:12

Narod REPUBLIKE SRPSKE, ce se vjecno sjecati zrtava koje je srpski narod podnio u proteklom odbrambeno-otadzbinskom ratu. One su garant opstanka Republike Srpske. Ovo je samo pokazatelj kako je srpski narod prolazio tamo gdje nije imao drzavu i vlast. Pozivam Tuzilastvo BiH da radi zajednickog suzivota procesuira odgovorne za ove zlocine.

ODGOVORITE
Name

Лија

27.05.2017 07:30

Нажалост, самим почетком рата у више мјеста гдје су Срби живјели окружени муслиманима, догодили су се злочини који по, начину извршења, организацији и коначним резултатима, неспорно имају све кривичне елементе, геноцида. Тако је и у Брадини, а и у цејелом Коњицу. Тако је било у Јошаници код Фоче, Ледићима код Трнова, Чемерну код Илијаша итд. А тужилаштва и судови ћуте и послоје 25. година од злочина геноцида на д Србима.

ODGOVORITE