Tramp za Ruse „korisni idiot“

Predsjednik SAD Donald Tramp igra za Ruse ulogu „korisnog idiota“, izjavio je u intervjuu za „Bild am zontag“ bivši šef Agencije za nacionalnu bezbjednost (NSA) i Centralne obavještajne agencije (CIA), američki general Majkl Hejden.

Svijet 21.05.2017 | 16:19
Tramp za Ruse „korisni idiot“
„Nekoliko dana prije izbora (u SAD) pokušao sam da shvatim neobičnu naklonost Donalda Trampa prema (predsjedniku Rusije) Vladimiru Putinu.

On je onaj koga Putin i Rusi nazivaju ’korisna budala‘, ’korisni idiot‘. Ovaj pojam iz vremena Hladnog rata odnosi se na naivnog čovjeka kojeg Kremlj može da kontroliše i iskoristi za dobrobit Rusije. Danas, šest mjeseci kasnije, sa velikim razočaranjem može da se konstatuje da termin ’korisni idiot‘ ostaje prilično tačan opis“, izjavio je bivši šef NSA.

Prema Hejdenovim riječima, otpuštanje generalnog tužioca i direktora FBI, koji su „otvoreno zastupali drugačiji politički stav od administracije“, čini situaciju u Sjedinjenim Američkim Državama „pomalo nalik Nikaragvi“.

Bivši šef NSA smatra da „američke obavještajne agencije najvjerovatnije polaze od činjenice da je Rusija imala uticaj na izbornu kampanju u SAD“, ne konkretno na prebrojavanje glasova, već upravo na tok kampanje.

On je izjavio da Njemačka takođe „treba da se pribojava" miješanja u izbore za Bundestag koji će se održati 24. septembra i njemačke obavještajne agencije treba da „preduzmu korake za identifikovanje napadača“.

Američke obavještajne agencije ranije su optužile Rusiju za pokušaj da utiče na izbore u SAD 2016. godine. Rusija je u više navrata negirala ove optužbe, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao ih je „apsolutno neosnovanim“.

(Sputnik)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sajla

22.05.2017 06:26

Zivio Putin.

ODGOVORITE