''Lokalni izbori veoma važni''

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon glasanja na današnjim lokalnim izborima rekla je da se lično zalaže za decentralizaciju Hrvatske, te pozvala građane da u što većem broj izađu na glasanje, jer je biranje zastupnika izuzetno bitno.

Region 21.05.2017 | 12:54
''Lokalni izbori veoma važni''
“Pozivam sve građane Hrvatske da izađu na birališta, jer biranje vaših neposrednih zastupnika u jedinicama lokalne uprave i samouprave je iznimno bitno. Osobno se zalažem za decentralizaciju Hrvatske. Znači, za što veće prenošenje ovlasti na jedinice lokalne samouprave i naravno prenošenje finansijskih sredstava, što svakako jača ulogu vaših zastupnika, kako u mjesnim odborima, gradskim i općinskim vijećima, tako i gradonačelnika i župana“, rekal je Grabar-Kitarović.

Predsjednica Hrvatske svoje građansko pravo ostvarila je u pratnji supruga Jakova, na glasačkom mjestu u ulici Antuna Bauera u Zagrebu. U sedam sati ujutru otvorena su birališta širom Hrvatske za lokalne izbore na kojima će više od 3,7 miliona registrovanih birača izabrati oko 9.500 lokalnih dužnosnika između 47.601 kandidata.

Birališta će biti otvorena do 19 sati. Izbori za lokalnu samoupravu, kao i izbori za Hrvatski sabor, održavaju se svake četiri godine. Drugi krug lokalnih izbora, ukoliko neki od kandidata ne bude izabran natpolovičnom većinom glasova, održaće se nakon dvije sedmice, 4. juna.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Cezar

21.05.2017 14:25

Vazni su samo za vas koji se docepaju fotelja pa muzu li muzu.

ODGOVORITE