Šta se TO dogodilo u crnogorskom prvenstvu?!

Ko će ponijeti 10. titulu šampiona Crne Gore u fudbalu znaće se tek nakon što se odigraju utakmice poslednjeg kola prvenstva a za trofej do tada konkurišu formalno čak četiri ekipe!

Fudbal 21.05.2017 | 23:45
Šta se TO dogodilo u crnogorskom prvenstvu?!
Raposred na tabeli fudbalskog prvenstva Crne Gore uoči poslednjeg kola prvenstva, biće poznat tek nakon sjednice Disciplinske komisije FSCG koja treba da donese odluku kako će registrovati utakmicu Budućnosti i Mladosti prekinutu u 67 minutu pri minimalnom vođstvu gostiju zbog požara na sjevernoj tribini stadiona!

Do požara je došlo zbog pirotehničkog divljanja domaćih navijača, nakon čega je sudija pozvao igrače da napuste teren a delegat meča prekinuo meč na 20 minuta. Nakon pauze, delegat je procijenio da se nisu stekli uslovi za nastavak utakmice i njen takmičarski epilog prepušten je Discplinskoj komisiji FSCG. 

Bez obzira kako disciplinci crnogorske "kuće fudbala" budu registrovali meč Budućnosti i Mladosti, može se zaključiti da će 10. šampionat Crne Gore u “najvažnijoj sporednoj stvari” biti upamćen kao najneizvjesniji odkako je osnovano takmičenje! Kolo prije kraja, naime, za šampionski pehar konkurišu čak četiri tima, od čega tri sa podjednakim šansama, odnosno istim bodovnim saldom! 

Preciznije, najvjerovatnije sa istim seldom jer bi disciplinska komisija FSCG mogla da sankcioniše Budućnost oduzimanjem bodova zbog propusta u organizaciji meča protiv Mladosti koja će, izvjesno, osvojiti tri boda za "zelenim stolom" (3:0),potšo "varvari" nisu bili spremni da gledaju pobjedu gradskog rivala za zelenim terenom...

Izvjesno je dakle da završnu rundu šampionata sa 54 osvojena boda čeka Zeta, da će Mladost imati isti saldo nakon sastanka disciplinaca crnogorske “kuće fudbala”, da je Sutjeska teoretski još u igri sa 52 boda…

Budućnos čeka odluku FSCG sa 54 boda i izvjesno je da ih neće imati više, a vjerovatno da će saldo "plavo-bijelih" biti tanji…

Ovakav preokret donekle ima notu "poetske pravde" jer je novi lider crnogorskog “prvoligaškog karavana” Zeta na terenu u minulih 32 kola osvojila 60 bodova ali je ostala bez 6 bodova za “zelenim stolom”. Zeti su, podsjetimo, bodovi oduzeti i zbog banalnog prestupa bivšeg finansijera I predsjendika kluba Radojice Raja Božovića koji je, uprkos doživotnoj suspenziji od strane FSCG, posjetio prostorije za službena lica nakon jednog prvenstvenog meča.

Ovakva završnica trke za titulu činila se nevjerovatnom na polusezoni koju je Budućnost završila sa 11 bodova više od prvog pratioca, aktuelnog prvaka i gradskog rivala Mlaodsti. Na mogućnost da se u borbu za titulu umiješaju Zeta i Sutjeska vjerovatno nisu računali ni najveći optimisti u ovim klubovima, naročito nakon sjajnih igara i rezultata Budućnosti u pripremnom periodu.

Nakon što su “plavo-bijeli” u prethodnih 12 kola osvojili 8 od mogućih 36 bodova, ono što se mnogima činilo nemogućim postalo je realnost. Surova za tifoze Budućnosti “varvare” koji su danas u očajanju pirotehničkim balom reagovali na kulminaciju agonije svog tima, i tako navjerovatnije preuzeli i dio odgovornosti za gubitak, donedavno se čnilo već osvojene treće titule prvaka Crne Gore…

Ukoliko Budućnost ne bude sankcionisana oduzimanjem bodova, "plavo-bijeli" će, uprkos svemu, imati najveće šanse da osvoje titulu jer u poslednjem kolu čekaju već otpisano Jedinstvoa u slučaju pobjeda Mladosti i Zete imala bi najbolji međusobni skor jer ima pobjedu više protiv Mladosti a isti salod u mečevima sa Zetom koja ima isti skor u mečevima protiv Mladosti.

Ukratko fotofiniš fudbalskog prvenstva za anale, koliko Disiplinska komisija FSCG ne bude stroga prema Budućnosti kao što je bila prema Zeti...

REZULTATI 32. KOLA:

Budućnost – Mladost 0:1 (PREKINUTO U 67. MINUTU)
Ivan Novović 61.

Jedinstvo – Petrovac  3:1
Eniks Kriještorac 45, Šoja Nakahara 49. Orhan Hajrović 90. - Nenad Vujović 31.

Rudar – Grbalj  0:0

Iskra – Sutjeska  1:0
Jasmin Muhović 43.

Bokelj – Dečić  2:1
Lazar Pajović 41, Aleksandar Macanović 78. - Uroš Đuranović 45.

Lovćen – Zeta  0:3
Vasko Kalezić 12, 59, Balša Božović 55.

TABELA: Budućnost (-1) 54, Zeta 54,  Sutjeska 52, Mladost (-1) 51, Dečić 49, Iskra 48, Grbalj 43, Rudar 42, Petrovac 39, Bokelj 36, Lovćen 34,  Jedinstvo 14.

PAROVI POSLEDNJEG KOLA (27. maj): Budućnost - Jedinstvo, Mladost - Lovćen, Zeta - Bokelj, Dečić - Iskra, Sutjeska - Rudar, Grbalj - Petrovac. 

Ukoliko nakon poslednjeg odigranog kola dva tima na vrhu budu imali isti broj bodova primjenjuje se član 60 Pravilnika o fudbalskim takmičenjima koji kaže da ako dva ili više timova imaju isti zbir osvojenih bodova, za utvrđivanje plasmana na tabeli će se koristiti kriterijumi po sljedećem redosljedu:

a) veći broj bodova osvojenih na utakmicama odnosnih timova;

b) bolja gol-razlika ostvarena na utakmicama odnosnih timova;

c) veći broj ukupno postignutih golova na utakmicama odnosnih timova;

d) veći broj golova golova postignutih u gostima na utakmicama odnosnih timova.

Međusobni rezultati između četiri prvoplasirana tima:

Budućnost - Sutjeska (1:1 , 4:2, 0:1) , Budućnost - Mladost (1:0, 2:1, 0:1 preniuto u 67. minutu) , Budućnost - Zeta ( 1:0 , 1:1 , 0:1) , Sutjeska - Mladost ( 1:2 , 1:1 , 3:1) , Sutjeska - Zeta (0:1 ,0:0 , 1:2) , Mladost - Zeta ( 0:0 , 1:0 , 0:1).

Izvor: mondo.me

Komentari / 0

Ostavite komentar