PL BiH: Sarajevu "vječiti" derbi, Zrinjiski pred titulom!

Fudbaleri Sarajeva savladali su najvećeg rivala Željezničar 1:0 i tako zakomplikovali borbu za titulu šampiona BiH.  Fudbaleri Sarajeva savladali su gradskog rivala Željezničar 1:0, dok je Zrinjski sa igračem manje uspio stići i prestići prednost Radnika u Bijeljini i sa tri boda preuzeti lidersku poziciju kolo prije kraja prvenstva.

Fudbal 20.05.2017 | 19:45
PL BiH: Sarajevu "vječiti" derbi, Zrinjiski pred titulom!
Junak sarajevskog "vječitog" derbija bio je Amir Bekić, koji je pobedu "bordo" klubu doneo golom iz penala u 21. minutu susreta na Koševu.

Tako je Sarajevo "skinulo" sa čela tabele najvežćeg rivala, jer je Zrinjski savladao Radnik u Bijeljini 2:1, preokretom u 94. minutu!

Domaćin je vodio od 49. minutu golom Beširovića nakon isključenja Stojkića, ali Saša Kajkut poravnava u 77, a onda donosi i veliki trijumf mostarskom timu u nadoknadi vremena iz penala.

"Emotivno sam iscrpljen. Radnik je imao dve-tri "mrtve" prilike za 2:0. Sreća nas je poslužila. Kajkut je bio naš junak. Znali smo da je igrač od koga možemo mnogo očekivati u ovakvoj utakmici. Nisam mogao da gledam penal. Ipak, treba uzeti u obzir da bi taj gol mogao da nam donese titulu. Očekuje nas utakmica sa Slobodom, biće teško i oni neće doći da se predaju", rekao je trener Zrinjskog Blaž Slišković.

Kolo prije kraja sezone u Premijer ligi BiH, u Sarajevu i Bijeljini odigrani se susreti koji će vjerovatno odlučiti novog šampiona Bosne i Hercegovine.

Zrinjski je uoči posljednjih 90 minuta vodeća ekipa prvenstva sa 61 bodom, Željezničar ima 60, a Sarajevo 59.

Mostarci su možda i odlučujući korak napravili u Bijeljini, gdje su danas sa igračem manje uspjeli nadoknaditi gol zaostatka, slaviti 2:1 i vratiti se na prvo mjesto, s obzirom da je do ovog kola vodeći Željezničar poražen u gradskom derbiju od Sarajeva 0:1.

Aktuelni šampion imaće priliku da novu titulu proslavi pred svojim navijačima na zatvaranju sezone protiv nezainsteresovane Slobode.

Željezničar je domaćin Radniku, dok će Sarajevo gostovati u Krupi na Vrbasu.

U najvećem bh. derbiju Sarajevo je protiv Željezničara slavilo minimalnim rezultatom 1:0, a strijelac jedinog pogotka bio je Amer Bekić u 21. minutu. Bekić je iskoristio jedanaesterac, a prethodno je lopta Semira Kerlu pogodila u ruku.

SARAJEVO - ŽELJEZNIČAR 1:0 (1:0)

SARAJEVO: Pavlović, Kadušić, Al. Bekić, Novaković, Kovačević, Ivetić, Sarić, Duljević (89. Radovac), Hebibović, Hodžić (73. Anđušić), Am. Bekić (68. Ahmetović). Trener: Mehmed Janjoš.

ŽELJEZNIČAR: Kjosevski, S. Stevanović, Kerla, Bogičević, Stanić (66. Zakarić), M. Stevanović, Bekrić (66. Blagojević), Marković, Crnov (46. Nikolić), Zeba, Lendrić. Trener: Slavko Petrović.

Drugi duel koji bi mogao biti odlučujući u borbi za šampiona u Bijeljini su odigrali Radnik i Zrinjski, a gosti su stigli do tri boda sa igračem manje, i to nakon preokreta.

Prvo poluvrijeme proteklo je bez većih uzbuđenja i golova, ali su Bijeljinci poveli već na startu nastavka.

U šesnaestercu gostiju, Pero Stojkić srušio je Marka Obradovića, zaradio isključenje, a siguran sa "bijele tačke" bio je Dino Beširević.

U drugom poluvremenu Mostarci su krenuli na sve ili ništa. Saša Kajkut ušao je u nastavku i u 77. minutu pogodio za 1:1, a onda u četvrtom minutu nadoknade sa "kreča" donio veliku pobjedu "plemićima", možda vrijednu i titule.

Na "Tušnju" je odigran meč bez rezultatskog značaja. Golovima Elvira Koljića u finišu prvog dijela igre, Krupa je protiv Slobode vodila 2:0, a prednost gostiju prepolovio je "rezervista" Darko Todorović 20 minuta prije kraja meča.

Ipak, pet minuta prije kraja Ajdin Redžić potvrdio je slavlje Krupljana.

LIGA ZA ŠAMPIONA - 9. KOLO:

Sarajevo - Željezničar 1:0 (1:0)
/Am. Bekić 21 pen/

Radnik - Zrinjski 1:2 (0:0)
/Beširević 50 pen - Kajkut 77, 90+4 pen/

Sloboda - Krupa 1:3 (0:2)
/Todorović 70 - Koljić 43, 45+1, Redžić 85/

TABELA: Zrinjski 61, Željezničar 60, Sarajevo 59, Krupa 43, Sloboda 43, Radnik 40.

U poslednjem kolu plej-ofa Željezničar dočekuje Radnik, Sarajevo gostuje Krupi u Banjalicu, dok Zrinjski čeka Slobodu iz Tuzle.

Izvor: B92/mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar