BiH može da bude propala država

Bez strukturnih reformi Bosna i Hercegovina suočena je s rizikom da postane propala država – upozorio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara Brajan Hojt Ji.

Svijet 18.05.2017 | 15:30
BiH može da bude propala država
U prilično dramatičnom svjedočenju pred Komitetom za vanjske poslove američkog parlamenta, Hojt je govorio, kako prenose sarajevski mediji,  o stanju na Balkanu i upozorio da se ovaj region „i dalje suočava s izuzetnim izazovima, koji, ako se ne riješe, predstavljaju prijetnju po američke interese u BiH".

- Nacionalne tenzije su opet u usponu. Nedavno nasilje u Makedoniji pokazalo je ozbiljnost političkih problema u toj državi. Sa zastojem u napretku dijaloga Srbije i Kosova, stabilnost na Balkanu je i dalje ranjiva... Nedostatak napretka, usljed korupcije i obespravljenosti, navelo je mlade ljude da potraže bolju ekonomsku perspektivu u inostranstvu, te je u protekle dvije godine više od 80.000 ljudi napustilo BiH.

U nastojanjima da dobiju glasove, bh. političari svih etničkih grupa okreću se nacionalističkoj retorici, testirajući okvire Dejtonskog sporazuma.

Politička disfunkcionalnost BiH toliko je izražena da ova zemlja nije bila u stanju ispuniti neke jednostavne zahtjeve Međunarodnog monetarnog fonda, kako bi dobila tranšu kredita od 75 miliona evra – upozorio je Hojt, navodeći da je korupcija na Balkanu predominantna, da institucije ne funkcionišu, da je vladavina prava na jako niskom nivou, ekonomski rast slab i ne ispunjava potrebe stanovnika zapadnog Balkana.

- Sve to dovodi do toga da masovno nezaposlena omladina gubi nadu u budućnost vlastitih država u regionu. Takvo ih stanje tjera da odlaze. Ono što je mnogo alarmantnije je da mali broj onih koji neće ili ne mogu otići, postaju rastuće podložni izopačenim porukama nasilnih ekstremista.

Islamska država (ISIS) i druge nasilne grupe uspijevaju regrutirati borce u svoje redove, kao i simpatizere. Često u tim aktivnostima koriste prepredene metode nastupajući na lokalnom jeziku i kroz društvene mreže.

I kako se konvertiti u ekstremizamu vraćaju svojim kućama s ratišta ili su radikalni i sjede u svojim kućama, vlade na Balkanu strahuju da bi se mogli suočiti s rastućim nasiljem, netolerancijom i ekstremizmom u regionu. A postoje i strahovi da bi se sve to moglo proširiti i van Balkana, prema sjeveru i zapadu – naveo je Ji.

(Agencije)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Dijagnoza

18.05.2017 13:38

Ovo je najbolja država koju ste stvorili. Zamisli kakve su ostale?

ODGOVORITE
Name

DEGOTHIA

18.05.2017 13:41

MALI AMERCKI MISTER JI - ISTO KAO I NAŠ MALI PERICA KAD GA UČITELJICA PROZOVE, A ON ONDA POČNE DA LUPETA... PA PERICE ODNOSNO MISTER JI - PA TVOJI AMERIKANCI SU DOVELI OVE NAŠE PATOLOŠKE KLEPTOMANE NA VLAST... MOŽETE IH RASHODOVATI ZA PET MINUTA TO NAJJEDNOSTAVNIJIM ADMINISTRATIVNIM POTEZOM - ALI VI TO NEĆETE !!!

ODGOVORITE
Name

Srbin

18.05.2017 13:48

BiH se mrtva rodila, samo je vi odrzavate na aparatima.

ODGOVORITE
Name

BiH VLAH

18.05.2017 14:18

BiH je ziva I zivjece pre ces ti umrijeti ili crknuti.

Name

@Srbin

18.05.2017 14:44

Bitno je da će Bosne biti još hiljadu godina, bilo na aparatima ili ne. A ti, "Srbine" na baterije, ti ode u crnu zemlju ko zadnja fukara...

Name

domengini

18.05.2017 15:03

Srbine,u pravu si..tzv bih polahko izdise na srecu svih normalnih ljudi..

Name

MUNGOS

18.05.2017 17:07

SAGLASAN SA TOBOM SRBINE.

Name

Srbin

18.05.2017 18:10

Sta je ovo.Svi u sarajevskoj carsiji vele da je ovo cirkus drzava.E onda kad to neko javno kaze, onda pitaju kako to Srbine. Je je cirkus, drzava pa vi sanjajte.

Name

BiH VLAH

18.05.2017 14:21

Srbin ti si se rodio bez mozga pa zivis.

ODGOVORITE
Name

Re- bh vlah

18.05.2017 14:43

Onda si i ti bez mozga jer su ti preci bez mozga.

Name

komedija

18.05.2017 16:16

hahahaaaaa...

Name

Ma Daj

18.05.2017 14:38

Ne znam sta ovaj mali jede al kako god slabo mu se prima mi smo drzava za primjer. Nema sanse da se zbog propale prodaje rudnika nekog gepekuje a da ne kazem da se unaprijed snimljena najava za emisiju skine a emisija otkaze. Nema sanse da neko sad podje okolo da posjecuje papke i trazi im lovu nazad a da ne kazem da nema sanse da za 2 sedmice bude novih 10 il 20 miliona zapisa na prodaju,da penzije kasne a banke propadaju. Ma mi smo Amerika samo ako iso po Banjaluci ovih dana cuvaj se ako se kakva sumnjiva vozila zaustave da ne zavrsis u gepektu.

ODGOVORITE
Name

Grehon

18.05.2017 19:48

Covek nas provalio ko smo i kakvi smo pa nam sad krivo nel.Sta nine tacno u onome sto je rekao?

Name

Oj ha

18.05.2017 16:43

Ovdje se sve pitaju diplomirani spekulanti.

ODGOVORITE
Name

Medjunarodno pravo

19.05.2017 11:08

Vladavina zakona i prava u BiH ne postoji ona je neuspjeli projekat velikih sila u njoj nista ne funkcionise a gradjanska i radnicka prava ne postoje....Sudije i tuzioci ukljucujuci visokog predstavnika su najodgovorniji za stanje u BiH.Visoki sto šuti i gleda i ništa ne poduzima a sudije i tuzioci jer daju uslov na uslov uslov povratnicima za novac a pozivaju se na nezavisan rad koje gluposti i nikom ne polazu racun ili izvjestaj......sta hoce rade.

ODGOVORITE