Hrvatski vrh u odbrani Tompsona

Nakon što su gradske vlasti Maribora zabranili održavanje koncerta hrvatskog kantautora Marka Perkovića Tompsona, poznatog po nacionalističkim pesmama u kojima se glorifikuje ustaštvo, reagovao je državni vrh Hrvatske.

Region 18.05.2017 | 10:25
Hrvatski vrh u odbrani Tompsona
Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović je, kako su saopštili iz njenog kabineta, razgovarala sa svojim slovenačkim kolegom Borutom Pahorom i prenela mu svoje mišljenje da je muzika tu da spaja ljude, a da su zabrane kontraproduktivne, premijer Andrej Plenković je najavio da će tražiti da mu se objasne razlozi za zabranu tog Tompsonovog nastupa.

Slovenačka policija, naime, juče je preporučila gradskim vlastima u Mariboru da zabrane za subotu zakazani koncert hrvatskog pevača pretežno nacionalističkih pesama u kojima se veliča ustaštvo.

Takva preporuka doneta je zbog "informacija o povećanim bezbednosnim rizicima, zbog opasnosti da koncert zloupotrebljen za krivična dela".

Policija je ukazala da, na osnovu informacija o prodaji karata za koncert preko interneta u Hrvatskoj i Austriji, ima razloga da se veruje da će na koncert doći pojedinci iz sredina gde su koncerti tog muzičara zabranjeni.

Mariborska policija smatra da bi na koncert mogle doći Tompsonove radikalne pristalice iz Hrvatske, sa namerom da podstaknu i počine krivična dela. Takođe je stigla informacija da se planira skup protiv koncerta, što bi bio dodatni fakrot rizika po bezbednost.

Tompsonovo prvo gostovanje u Sloveniji trebalo je da bude u subotu u Mariboru, asama najava održavanja koncerta izazvala je žestoka reagovanja stranke i udruženja koja su tražila njegovu zabranu.

Oni su ukazivali da zabrana koncerta još pre mesec dana tražio mariborski gradonačelnik Andrej Fištravec.

Fištravec je zabranu Tompsonovog nastupa zatražio rekavši da u tom gradu nema mesta ikonografiji koja izaziva podele i podstičem "fašizam", a neka udruženja su prikupila potpise za otkazivanje koncerta, za koji su karte već rasprodate.

Upitan treba li zabraniti Perkovićev nastup u Mariboru, predsednik Slovenije Borut Pahor je bio neutralan.

"Predsednik republike nije poznavalac opusa Marka Perkovića Tompsona, ali su mu poznati Tompsonovi politički stavovi i on ih odbija", saopšteno je iz kabineta slovenačkog predsednika, uz napomenu da je zadatak organizatora koncerta da se pobrine za red i mir, te da na koncertu ne dođe do nezakonitih ispada ili izjava.

Iz kabineta premijera Mire Cerara za Večer je saopšteno da on "odbija svaki govor mržnje" i da "ne podržava koncerte ili mitinge koji šire mržnju ili takvu retoriku".

Najoštriji je u izjavi, pak, bio predsednik parlamenta Milan Brglez koji je član Cerarove stranke, ali njenog levog krila i po navodima medija možda i kandidat za predsednika države na jesenjim predsedničkim izborima.

Brglez je poručio da su Perković i njegov koncert neprimereni "kako za Maribor tako i za Sloveniju", da on u svojim nastupima "veliča ustaški režim i netoleranciju prema nehrvatima", te da je pravi primer za to tekst Perkovićeve pesme Anica, kninska kraljica.

(Tanjug)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Cale

18.05.2017 08:28

... koga branite i koga u umjetnike svrstavate

ODGOVORITE
Name

Dragan

18.05.2017 08:37

Zabrana je logična jer su Slovenci bili i ostali antifašisti. Bravo za Slovence!

ODGOVORITE
Name

Partizan

18.05.2017 09:10

Slovenci su svakakvi ali nisu fasisti. Bar imaju toliko casti da se javno ograde od takvih a ne ko Plenkovic i Kolinda koji se otvoreno s tompsonom grle. Nema srama

ODGOVORITE
Name

Zool

18.05.2017 09:26

Problem im Maribor.Pa recimo Pula je u HR i bilo je mnogo pokušaja da održe koncert ali gradonačelnik nikada nije dozvolio.Ovo je predizborni trik za sto vise glasova nacionalista.

ODGOVORITE
Name

Tragač

18.05.2017 09:30

Tužno je stanje duha hrvatskog naroda...pogotovo je tragično što državni vrh brani onog jadnika. Sve je to jako tužno pre svega.

ODGOVORITE
Name

Igor

18.05.2017 09:31

Bavo za Sloveniju ozbiljnu drzavu !

ODGOVORITE
Name

Foo

18.05.2017 10:31

Tako treba,ovaj krezubi moze pjevat samo i zapadnom Mostaru i u Zapadnoj Hercegovini,pa vidio se sinoc reportoar na utakmici u Sirokom.

Name

Баш њих брига за Томпсона?

18.05.2017 13:12

Ма локални су избори за пар дана, мора ХДЗ да стане због екстремних десничара иза Томпсона,гласови руралног дијела и екстремне младежи су битни, видјећете кад се заврше избори, а њега поново негдје забране, да ли ће се Колинда и Пленковић око тога зајебавати?

ODGOVORITE
Name

Student

18.05.2017 13:23

Normalno. Nastupao na sve i jednom predizbornom skupu HDZ. Njihov zaštitni znak.

ODGOVORITE
Name

Rana

18.05.2017 19:35

Hrvate ce ubiti suva hrana... pojedite nesto čorbasto!!!

ODGOVORITE