Хрватски врх у одбрани Томпсона

Након што су градске власти Марибора забранили одржавање концерта хрватског кантаутора Марка Перковића Томпсона, познатог по националистичким песмама у којима се глорификује усташтво, реаговао је државни врх Хрватске.

Регион 18.05.2017 | 10:25
Хрватски врх у одбрани Томпсона
Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић је, како су саопштили из њеног кабинета, разговарала са својим словеначким колегом Борутом Пахором и пренела му своје мишљење да је музика ту да спаја људе, а да су забране контрапродуктивне, премијер Андреј Пленковић је најавио да ће тражити да му се објасне разлози за забрану тог Томпсоновог наступа.

Словеначка полиција, наиме, јуче је препоручила градским властима у Марибору да забране за суботу заказани концерт хрватског певача претежно националистичких песама у којима се велича усташтво.

Таква препорука донета је због "информација о повећаним безбедносним ризицима, због опасности да концерт злоупотребљен за кривична дела".

Полиција је указала да, на основу информација о продаји карата за концерт преко интернета у Хрватској и Аустрији, има разлога да се верује да ће на концерт доћи појединци из средина где су концерти тог музичара забрањени.

Мариборска полиција сматра да би на концерт могле доћи Томпсонове радикалне присталице из Хрватске, са намером да подстакну и почине кривична дела. Такође је стигла информација да се планира скуп против концерта, што би био додатни факрот ризика по безбедност.

Томпсоново прво гостовање у Словенији требало је да буде у суботу у Марибору, асама најава одржавања концерта изазвала је жестока реаговања странке и удружења која су тражила његову забрану.

Они су указивали да забрана концерта још пре месец дана тражио мариборски градоначелник Андреј Фиштравец.

Фиштравец је забрану Томпсоновог наступа затражио рекавши да у том граду нема места иконографији која изазива поделе и подстичем "фашизам", а нека удружења су прикупила потписе за отказивање концерта, за који су карте већ распродате.

Упитан треба ли забранити Перковићев наступ у Марибору, председник Словеније Борут Пахор је био неутралан.

"Председник републике није познавалац опуса Марка Перковића Томпсона, али су му познати Томпсонови политички ставови и он их одбија", саопштено је из кабинета словеначког председника, уз напомену да је задатак организатора концерта да се побрине за ред и мир, те да на концерту не дође до незаконитих испада или изјава.

Из кабинета премијера Мире Церара за Вечер је саопштено да он "одбија сваки говор мржње" и да "не подржава концерте или митинге који шире мржњу или такву реторику".

Најоштрији је у изјави, пак, био председник парламента Милан Брглез који је члан Церарове странке, али њеног левог крила и по наводима медија можда и кандидат за председника државе на јесењим председничким изборима.

Брглез је поручио да су Перковић и његов концерт непримерени "како за Марибор тако и за Словенију", да он у својим наступима "велича усташки режим и нетолеранцију према нехрватима", те да је прави пример за то текст Перковићеве песме Аница, книнска краљица.

(Тањуг)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Цале

18.05.2017 08:28

... кога браните и кога у умјетнике сврставате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

18.05.2017 08:37

Забрана је логична јер су Словенци били и остали антифашисти. Браво за Словенце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Партизан

18.05.2017 09:10

Словенци су свакакви али нису фасисти. Бар имају толико цасти да се јавно ограде од таквих а не ко Пленковиц и Колинда који се отворено с томпсоном грле. Нема срама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоол

18.05.2017 09:26

Проблем им Марибор.Па рецимо Пула је у ХР и било је много покушаја да одрже концерт али градоначелник никада није дозволио.Ово је предизборни трик за сто висе гласова националиста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трагач

18.05.2017 09:30

Тужно је стање духа хрватског народа...поготово је трагично што државни врх брани оног јадника. Све је то јако тужно пре свега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

18.05.2017 09:31

Баво за Словенију озбиљну дрзаву !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фоо

18.05.2017 10:31

Тако треба,овај крезуби мозе пјеват само и западном Мостару и у Западној Херцеговини,па видио се синоц репортоар на утакмици у Сироком.

Name

Баш њих брига за Томпсона?

18.05.2017 13:12

Ма локални су избори за пар дана, мора ХДЗ да стане због екстремних десничара иза Томпсона,гласови руралног дијела и екстремне младежи су битни, видјећете кад се заврше избори, а њега поново негдје забране, да ли ће се Колинда и Пленковић око тога зајебавати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент

18.05.2017 13:23

Нормално. Наступао на све и једном предизборном скупу ХДЗ. Њихов заштитни знак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рана

18.05.2017 19:35

Хрвате це убити сува храна... поједите несто чорбасто!!!

ОДГОВОРИТЕ