A onda smo uzeli puške i počeli da se ubijamo...

Sećanje na najčuveniju jugoslovensku utakmicu koja će doveka simbolizovati početak rata i raspada SFRJ. . .

Fudbal 13.05.2017 | 16:00
A onda smo uzeli puške i počeli da se ubijamo...
Sećete li se čuvenog majgeri udarca Zvonimira Bobana u grudi milicajca? Prošlo je 27 godina otkako je taj nasrtaj velike zvezde ondašnjeg sporta na Refka Ahmetovića simbolično označio početak kraja ne samo fudbala na prostoru bivše Jugoslavije, nego i tadašnje države. Tog 13. maja 1990. na stadionu Maksimir trebalo je da se odigra derbi između zagrebačkog Dinama i Crvene zvezde, ali zbog masovne tuče navijača dva kluba utakmica nikad nije završena.

Incidenti su se dogodili u uzavreloj političkoj atmosferi, nekoliko sedmica posle prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, na kojima su je većinu osvojila stranka HDZ Franja Tuđmana, koja se zalagala za nezavisnost. U takvim okolnostima u Zagreb je doputovalo oko 3.000 Delija, predvođenih srpskim kriminalcem i nacionalistom Željkom Ražnatovićem Arkanom, pa nije dugo trebalo da se usijane glave obračunaju.



Prvi sukobi zabeležini su još na Trgu Bana Jelačića u centru Zagreba, da bi se ubrzo preneli ispred stadiona, a kulminirali su na Maksimiru. Ne mali broj ljudi deli mišljenje da je kompletan incident izrežiran u svrhu kasnijih političkih obračuna, pošto su motke, bejzbol palice, flaše i kamenice unapred dopremljene ispred stadiona, a posle tuče ispred, Bed blu bojsi i Delije sukobile su se i na očajno zaštićenim tribinama.

Rušenje zaštitne ograde, zatrčavanje jednih ka drugim i gađenje kamenicama policajci nisu uspeli da spreče, zbog čega su se incidenti ubrzo preneli i na teren. Zvezdini igrači su se povukli u svlačionicu, a Dinamovi ostali na terenu. Kapiten Modrih, Zvonimir Boban, štiteći jednog od navijača svog kluba udario je nogom policajca Ahmetovića. U očima Hrvata postao je junak, ali ga je srpska javnost osuđivala, da bi ga Fudbalski savez Jugoslavije suspendovao na šest meseci i podneo krivičnu prijavu protiv njega.

„Bio sam samo javna ličnost, spremna da rizikuje život i karijeru, sve zarad hrvatske stvari“, govorio je kasnije Boban.



Podsetimo, susret je registrovan 3:0 u korist crveno-belih koji su osigurali titulu i pre tragičnih nereda u kojima su povređena 193 lica, od čega 117 policajaca.

Sve navedeno učinilo je da taj događaj pred očima svetske javnosti postane najpoznatija jugoslovenska "utakmica" ikada... 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar