"Soko": Nagrada Branku Pjeviću

Prva nagrada na konkursu za kratku priču Časopisa „Soko“ iz Dobruna o temi „Krsna slava u mom zavičaju“ pripala je Branku Pjeviću iz Istočnog Sarajeva za priču „Slavo moja roditelja moga, slaviću te za života tvoga“.

Republika Srpska 12.05.2017 | 22:35
"Soko": Nagrada Branku Pjeviću
Zbog bolesti Pjević nije na svečanosti krsne slave „Sokola“ Svetog Vasilija Ostroškog u Manastiru Svetog Nikole u Dobrunskoj Rijeci primio nagradu od 300 KM, a ona će mu naknadno biti uručena.

Druga nagrada od 200 KM pripala je pjesniku Slobodanu Ristoviću iz Užica za priču „Osmeh Svetog Jovana“, a treća Tanji Milutinović iz Beograda koja je dostavila priču „Avantura“.

Ristović je u svom poznatom stilu rekao da dobiti nagradu na ovom svetom mjestu znači imati mogućnost susretanja sa dobrim ljudima i poštenim svijetom.



„Lijepo je i krstiti se sa njima i učestvovati u ljudskoj, čovečanskoj liturgiji, onoj koju bi trebalo svi da znamo, za koju nam nisu potrebne crkvene knjige i sveštenstvo kad je potreban samo čovek. Tako sam doživeo ovu nagradu“, dodao je Ristović.

U Manastiru je slava „Sokola“ proslavljena lomljenjem slavskog kolača, a u kulturno-umjetničkom djelu programa novinar Radio-Višegrada Milica Kusmuk pročitala je nagrađenu priču.

Članovi dramske sekcije „Sokola“ iz područne osnovne škole u Dobrunu izveli su kratak pozorišni komad za djecu, a stihove iz svoje knjige „Na ramenima predaka“ govorio je Đorđe Vujanović, osmogodišnji dječak iz suvoborskog sela Srezojevci.

Njegovu knjigu prvenac štampala je Izdavačka kuća „Dabar“ iz Dobruna.

„Kao i svaki dečak u svom kraju sam poželeo da pišem pesme, a kad sam se istakao, stariji su odlučili da mi proizvedu knjigu. Oni koji su je čitali bili su oduševljeni i kažu da sam, iako ovako mali, napisao dobre pesme. Zato se nadam da ću postati veliki pisac“, rekao je Đorđe Vujanović.

Dvije izvorne pjesme pjevale su njegove sestre Lena i Milica.

Časopis „Soko“ je do sada raspisivao konkurs za kratku Vaskršnju priču.

BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar