Lešnica za početnike

Doktor veterinarske medicine Milojko Urošević, ugledni Lešničanin i Jadranin, objavio je monografiju "Lešnica za početnike", svojevrsno svedočanstvo o ovoj varošici, koja se prvi put smominje još davne 1528. godine, što "svedoči da je bila naseljana nekoliko godina ranije".

Srbija 12.05.2017 | 19:00
Lešnica za početnike
U svim potonjim vekovima, decenijama i godinama, Lešnica je imala značajnu ulogu, što zbog geografskog položaja, što zahaljujući rodoljublju, pravdoljublju, znanju i umeću ovdašnjih oštroumnih ljudi, koji su se borili za svoj i opstanak svoje čeljadi, svojih ognjišta na Drini, na braniku otadžbine i u vreme Turaka, i Austrijanaca i nemačkih fašista.

O svemu tome, kao i ličnostima koja su ostavila beleg u istoriji srpskog roda, svedoči ova monografija koju je autor spremao dve godine, uz zdušnu pomoć svog prijatelja Dejana Jevtića, dok je sabiranje građe trajalo skoro četvrt veka.


vladika Valerijan

"Urošević i Jeftić zaslužuju svaku čestitku za ovo delo, jer su zaista uspeli da među korice ove knjige spakuju, na lep i zanimljiv način, život i rad ove divne srpske varoši, koja je bila urbana pre više od jednog veka", kaže Janko Vujinović, književnik iz Beograda, rođeni Jadranin.

Urbanu sredinu pratio je i valjan prosvetni i kulturni rad ovdašnjih ljudi, što je blagodet sačuvana i negovana do današnjih dana. Tako saznajemo da je učitelj lešnički još davne 1850. godine bio naš znameniti istoričar i akademik Milan Đ. Milićević, koji je o Lešnici napisao divnu knjižicu, oduševljen onim što je video, čuo i doživeo u njoj.


Vidoje Petrović, vratio stari sjaj jednoj od prvih urabnih varoši kod Srba

Monografija svedoči o ukupnom životu i radu u varošici, od uspeha i slava do nevolja, od onih koje su donosili okupatori, do poplava i ostalih nepogoda. S ponosom se ističe da je, posle višegodišnjeg zatišja u razvoja, ova varoš postala mesto za valjan život, rad, zabavu, kulturu što je obezbedila lokalna vlast u Loznici na čijem čelu je već četvrti mandat Lešničanin Vidoje Petrović.

Varoš se ponosi svojim meštaninom vladikom Valerijanom Stefanovićem, koji je udario temelje Eparhije šumadijske SPC, posle rata, a tokom rata bio sirotinjska i izbeglička majka u Beogradu, upamćen i po tome što se usprotivio da Josip Broz dobije podršku SPC prilikom kandidature za Nobelovu nagradu.


dr Leposava Vusković znamenita Lešničanka

Lešnica se, i ovom monografijom, setila svojih uspešnih ljudi, poput novinara i dramskog pisca Bore Oljačića, dr Leposave Vušković, poznate i po tome što njen rad o upotrebi atmosfere Marsa koriste inženjeri za dizajniranje svemirskih letilica koje će nekad sletati na mars. Njena istraživanja donose napredak i u medicini, gde razvija nove tehnike za otkrivanje raka, kao i za napredak u praćenju zagađenosti vazduha i ostalim oblastima.

Tu su i imena: Janka Vujinovića, Milomira Đukanovića, Dragana Pantelića, Vidoja Petrovića, Milana Lukića, Miroljuba Lazića, Milana Koturovića, Timotija Reljića, Dare i Mihaila Rajičića.

BN televizija (V.M.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ja

13.05.2017 14:09

Bilo bi interesantno pogledati dali su tu pomenuti i osnivaci, vlasnici imanja koji su u 19 vjeku protjerani radi otimanjs istih

ODGOVORITE