Analiza - video: Real 5/5! Juventus 1/5!

Mijatović, Zidan, Ramos, Ronaldo. . . Vijeri, Julijano, Montero. . .  Italijanima nije svejedno. . . !

Fudbal 11.05.2017 | 21:30
Analiza - video: Real 5/5! Juventus 1/5!
Očekivano: finale Real Madrid - Juventus!

Real Madrid će igrati u rekordnom šesto finalu Lige šampiona otkako se najkvalitetnije klupsko takmičenje igra po ovom sistemu. Madriđani su se izjednačili na vrhu liste finalista sa Milanom i sledećim rivalom - Juventusom! To su jedina tri kluba koja su po šest puta obezbedili mesto u finalima Lige šampiona, kako se ovo takmičenje naziva od 1992. godine.

Međutim, kada je učinak u finalima u pitanju, tu je situacija drugačija. Real Madrid ima pobednički mentalitet, Juventus gubitnički. Real je pobedio u svih pet finala Lige šampiona koje je igrao, Juventus je poražen u četiri od pet. Milan ima polovičan učinak - tri pobede i tri poraza.

Koliko je Real imao sreće, toliko je Juventus nije imao…

Realov pobednički niz u finalima je počeo baš protiv Juventusa u Amsterdamu 1998. godine. Tada je nesrećni Mark Julijano nespretnom intervencijom skrenuo loptu na nogu Peđi Mijatoviću, a legendarni Crnogorac je pored Paola Montera postigao gol za titulu prvaka Evrope.



Godinu dana ranije, Juventus je poražen od Borusije Dortmund u finalu sa 1:3, a u tom meču se ispromašivao Bobo Vijeri i propustio najbolju priliku u karijeri da osvoji Ligu šampiona.



Sezonu pre te, Juve je osvojio svoj jedini trofej u Ligi šampiona pobedom na penale protiv Ajaksa. Tu sreću sa penal lutrije je nastavio debelo da plaća…

Posle uzastopnih poraza od Borusije i Reala, na sledeće finale je čekao do 2003. kada je poražen od Milana na Old Trafordu. Na penale! Sa bele tačke su promašivali Zalajeta,Trezege i Montero. U finale su se vratili 2015. godine u Berlinu protiv Barselone, ali tada nije bilo tragičara jer su ih Katalonci nadigrali.



Mijatović je golom u Amsterdamu započeo lozu Realovih heroja u finalima. U narednom meču za titulu dve godine, kasnije Real je deklasirao Valensiji i nije bilo nekog posbenog junaka, ali u sledećim finalima jeste.

Aktuelni trener Zinedin Zidan je onim legendarnim volejom u Glazgovu doneo Realu titulu protiv Leverkuzena.



Sledeći heroj je bio Serhio Ramos koji je pogodio u poslednjim sekundima finala u Lisabonu i uveo finale u produžetke gde se Atletiko nije oporavio od šoka propuštene šanse za istorijsku titulu.



Ramos je bio junak i sledećeg finala. Onog odigranog prošle godine protiv istog rivala u Milanu. Dao je jedini gol na meču, a bio siguran i u penal seriji. Odlučujući penal je realizovao Kristijano Ronaldo, koji je u Lisabonu dve godine ranije dao dva gola u produžecima. 

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar