LŠ: Real preživio! U finalu na Juve!

Real preživeo "blickrig", sa Juventusom za titulu! Fudbaleri Real Madrida braniće 3. juna u Kardifu titulu šampiona Evrope protiv italijanskog Juventusa.  Real ne dozvoljava čuda! Atletiko poslao časno Kalderon u istoriju! Pirova pobeda Jorgandžija u revanšu polufinala Lige šampiona - 2:1 (2:1).

Fudbal 10.05.2017 | 23:20
LŠ: Real preživio! U finalu na Juve!
"Kraljevski" klub je poražen od gradskog rivala Atletika 2:1 u revanšu polufinala na Visente Kalderonu, ali je prošao dalje zahvaljujući ubedljivih 3:0 sa Santjago Bernabeua.

"Jorgandžije" su zamalo vratile dramu u dvomeč pogodima Saula Njigesa i Antoana Grizmana u prvih 16 minuta, ali je Isko krajem prvog poluvremena stavio tačku.

Real i Juventus su se poslednji put u finalu LŠ sastali daleke 1998. godine, kada je Madriđanima titulu doneo Predrag Mijatović.

Iako je malo ko očekivao da će Real imati težak posao u revanšu, malo je nedostajalo da Atletiko već u prvom poluvrmenu nadoknadi sva tri gola zaostatka.

Tim Dijega Pabla Simeonea je furioznim startom poveo 2:0 posle svega 16 minuta, zahvaljujući prekidima, i vratio se u meč.

Domaćin je poveo u 12. minutu preko Njigesa, koji je pogodio glavom mrežu Reala posle centaršuta Kokea, da bi samo četiri minuta kasnije Grizman realizovao penal koji je nad Fernandom Toresom napravio Rafael Varan.

Real je uspeo da se konsoliduje i neutrališe napade rivala u nastavku poluvremena, a onda u samom finišu iskoristio fantastičan potez Karima Benzeme koji je prevario trojicu defanzivaca Atletika kod korner linije, te proigrao Iska koji trese mrežu "jorgandžija" za 2:1.

Taj gol je dotukao domaći tim koji je izgubio prepoznatljivu energiju, bio je nemoćan u durgih 45 minuta, ali je imao prilike za nešto neizvesniju završnicu.

Ipak, sredinom drugog poluvremena Kejlor Navas fantastično brani udarce Janika Karaska i Kevina Gameira u roku od dva minuta i stavlja definitivnu tačku na meč.

Na kraju je kiša rasterala navijače Atletika koji je odigrao poslednji evropski meč na Visente Kalderonu, jer se od sledeće sezone seli na novi stadion.

Real će u Kardifu igrati 15. put u finalu Lige/Kupa šampiona, a igrače za 12. titulu. Juventus igra deveto finale, ima tek dva trofeja.

Sve je imao Atletiko do 42. minuta večerašnjeg okršaja sa Realom na Visente Kalderonu. I igru i aktivan rezultat (2:0) samim tim i dobru šansu da napravi veliki kambek u revanšu polufinala Lige šampiona posle poraza od 0:3 u prvom meču, ali ne i odlučnost.

Ono što je bila ranije izuzetna odluka ekipe Dijega Simeonea večeras se pokazala kao slabost. Jorgandžije su pale kada je najmanje trebalo, a Benzema verovatno najboljim potezom ikada u karijeri (mada je bilo sigurno još efektnih golova) omogućio Realu, tačnije Isku, da vizira kartu Kraljevskom klubu za junsko finale u Kardifu bez obzira na poraz od 2:1.

Jer, kako drugačije opisati nego kao magiju situaciju kada je Francuz uzeo loptu na levom krilu, pokraj samo gol-aut linije, ćušnuo je napred pored trojice fudbalera Atletika i lagano pretrčao Godina, Savića i Himeneza, kako bi pripremio priliku za Krosa. Nemcu je Oblak skinuo šut, ali je na pravom mestu bio Isko, Realov zlatni dečak koji je utišao prepuni Kalderon i prstom pokazao ka severu Evrope - u lov na 12. titulu prvaka Evrope.

Fudbaler koji je ovog proleća rešio nekoliko važnih utakmica Reala u Primeri ponovo se pokazao kao čovek odluke, a Zinedin Zidan definitvno zaslužuje pohvale kao majstor trenerskog esnafa koji je uspeo da od „večite“ rezerve i očigledno paklenog fudbalera napravi mašinu koja bi mogla da mu donese dva trofeja ove sezone. Uspeo je i Iskovečeras da zaseni čak i velikog Kristijana Ronalda, ali Portugalac se sigurno neće ljutiti jer i on sme da odmori jedno veče, zar ne? Eto, Real ima i taj luksuz, odnosno privilegiju da beleži dobre rezultate i kada najbolji strelac nije raspoložen.

Atletiko može da bude ponosan. Nije uspeo da napravi senzaciju u poslednjem meču na Visente Kalderonu u Ligi šampiona u istoriji, ali pitaće se sigurno Dijego Simeone, bar neko vreme, zašto je posle furioznih 15 minuta i vođstva od 2:0, koje je uspalilo navijače Jorgandžija njegov tim naglo povukao ručnu. Kao da im je neko prekinuo dotok energije, i to baš onda kada je trebalo da nagrnu još jače na grogiranog protivnika. Umesto nokauta, dali su mu vremena da se podigne.

Možda su crveno-beli i nagrađeni malo od strane turskog sudije Čakira u 14. minutu, kada je preiskusni Fernando Tores iznudio penal protiv mladog Varana, ali i to je verovatno bilo čisto da se malo uzburka utakmica. Malo ko je slutio da će od tog penalaGrizmana, pa sve do kraja meča domaćin šutnuti još samo nekoliko puta ka golu Kejlora Navasa. Pitanje je, istina, i šta bi bilo da su u 66. minutu prvo Karasko, a odmah zatim i rezervista Gameiro uspeli da pogode mrežu, ali je Kejlor Navas opet bio maestralan na golu Reala.

I Simeoneu je tada sigurno postalo jasno da nema ništa od finala, bar ne ove sezone. Ako im je uteha, muški su se oprostili od svog stadiona u Ligi šampiona, a slavili su onako kako su na njemu najčešće igrali prethodnih godina, „Simeoneovski“, kako volimo da kažemo.

Posle svega viđenog mora se reći da je Real zasluženo u finalu i da je zaslužio da se 6. juna protiv Juventusa bori za istoriju. Ne samo što bi osvajanjem 12. titule Madriđani sačuvali oreol najtrofejnijeg tima u Ligi šampiona, već bi mogli da postanu i prvi tim koji će odbraniti titulu u ovom takmičenju, što niko do sada nije učinio.

To dostignuće nalazi se samo na korak od Ronalda, Zidana, Benzeme, Iska i kompanije, ali na tom putu im stoji i Stara dama, nikad lepša i ubitačnija, što je dovoljna pozivnica da početkom juna ispratimo završetak fantastične sezone. U slavu fudbala.

ATLETIKO MADRID - REAL MADRID 2:1 (2:1)
/Saul 12, Grizman 16pen - Isko 42/

Stadion: Visente Kalderon
Gledalaca: 54.500
Sudija: Čunejt Čakir (Turska)
Žuti kartoni: Savić, Godin, Gabi, Korea (Atltiko), Danilo, Ramos (Real)

ATLETIKO MADRID (4-4-2): Oblak - Himenez (od 57. Partej), Savić, Godin, Filipe Luis – Koke (od 76. Korea), Gabi, Saul, Karasko - Grizman, Tores (od 56. Gameiro).

REAL MADRID (4-3-3): Navas - Danilo, Ramos, Varan, Marselo - Kros, Kazemiro (od 77. Lukas), Modrić - Isko (od 88. Morata), Benzema (od 76. Asensio), Ronaldo.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar