Lavrov i Tramp oči u oči prvi put

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je s predsednikom SAD Donaldom Trampom i američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom razgovarao o saradnji Moskve i Vašingtona na međunarodnoj areni.

Svijet 10.05.2017 | 18:17
Lavrov i Tramp oči u oči prvi put
"Razgovarali smo, pre svega, o saradnji na međunarodnoj areni. Potvrdilo se da, bez obzira na sve poznate probleme, naše zemlje mogu i moraju zajedno da pomažu da se reše ključni međunarodni problemi", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanaka.

Sastanak Lavrova i Trampa iza zatvorenih vrata trajao je nešto više od sata.

Tramp je posle susreta izjavio da je imao "veoma dobar" sastanak s Lavrovom, prenela je agencija Blumberg. 

Zajedno s ruskim ministrom na sastanak je došao ambasador Rusije u SAD Sergej Kisljak.

Tema razgovora su, kako je ranije saopšteno, bili situacija u Siriji i Ukrajini, kao i bilateralni odnosi dveju zemalja. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da Lavrov namerava da na sastanku razgovara i o saradnji u borbi protiv terorizma.

Pre dolaska u Belu kuću, Lavrov je razgovarao sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom, koji je rekao da je njihov sastanak prilika za dvojicu diplomata da nastave dijalog i razmenu stavova koju su započeli prošlog meseca u Moskvi.

"Želim da poželim dobrodošlicu ministru spoljnih poslova u Stejt department i izrazim mu zahvalnost zbog dolaska u Vašington kako bismo mogli da nastavimo naš dijalog i našu razmenu stavova, što smo započeli u Moskvi", rekao je Tilerson novinarima.

Upitan da prokomentariše odluku Trampa da otpusti Komija, Lavrov je sarkastično rekao "On je otpušten? Šalite se, šalite se!", preneo je AFP.S druge strane, Tilerson je ignorisao pitanja o Trampu i Komiju.Odnosi SAD i Rusije pogoršani su od američkih udara na sirijsku vazduhoplovnu bazu, a ovaj sastanak bi trebalo da bude signal da su se poboljšali odnosi za koje je nedavno Tramp rekao da su na "najnižem nivou", navodi AP.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

siniša blagojević

10.05.2017 16:36

Sastanak Lavrova i trampa je farsa koja služi za zaluđivanje naroda.-Predsjednik tramp je uveo szrožije mjere za ulazak ui SAD te je Lavrovu ostavio da se sam bori protiv Islamske države potppomognute SAD

ODGOVORITE