Dortmund je podijeljen: Vacke ili Tuhel?!

Tri scenarija za budućnost kluba. . .  Ko uživa podršku navijača, a ko svlačionice, na čijoj strani su mediji i da li jedno finale može da smiri strasti na Vestfalenu?

Fudbal 10.05.2017 | 22:30
Dortmund je podijeljen: Vacke ili Tuhel?!
Opasno kuva u Dortmundu. Dobila je Borusija derbi za Ligu šampiona, preskočila Hofenhajm, izbila na treće mesto i ako tu ostane ide direktno u elitnu kup, ali nije kupila mir na Vestfalenu. Nije, jer su odnosi između glavnog operativca Hansa Joakima Vackea i trenera Tomasa Tuhela toliko zategnuti da su pred pucanjem.

Kao kritičan datum za budućnost kluba navodi se 27. maj, tog dana žuto-crni igraju finale Kupa Nemačke protiv Ajntrahta iz Frankfurta. Od ishoda utakmice, između ostalog, zavisiti i ostanak aktuelnog šefa struke. Čak mu ni trofej - prvi za klub posle 2014. godine - ne bi garantovao da će se zadržati na klupi.

Razlog je ogromna tenzija koja već mesecima tinja na relaciji Vacke-Tuhel i za koju nemački mediji listom predviđaju da će se kad-tad okončati pobedom 58-godišnjeg funkcionera. Mada je upravo Vacke doveo Tuhela za naslednika Jirgena Klopa, mada je još na početku ove sezone izjavio da nekadašnji strateg Majnca ima siguran posao, javna je tajna da se njih dvojica „ne mirišu“.

Vacke je verovao da će sa Tuhelom pogoditi kao sa Klopom, da će ovaj u prvoj godini napraviti osnovu na kojoj bi mogao makar ravnopravno da se uključi u trku za titulu, međutim, kad je posle godinu dana slobodne vožnje početkom ove sezone uočio da tim ne napreduje, trener je postao predmet kritika. U početku blagih, da bi se one pojačavale protokom vremena i sve diskutabilnijim rezultatima. Iako se i trener poverio prijateljima kako se ništa nije pitao oko dovođenja mladih igrača i da, na primer, Usman Dembele ili Aleksandar Isak, nisu bile njegove ideje.

Prva veća varnica koja je zapalila odnose desila se dan posle bombaškog napada na autobus Borusije, uoči prvog meča četvrtfinala Lige šampiona sa Monakom. Tad je Tuhelpobesneo usled odluke UEFA da se utakmica igra nepuna 24 sata kasnije, jer nije konsultovan, već se ispostavilo da je na vezi sa Evropskom kućom fudbala bio upravo Vacke i da je dao zeleno svetlo da se igra, ne vodeći računa da li su fudbaleri bili psihički sposobni za to. Što je naljutilo šefa struke, pa su usledile već čuvene izjave o lošem tretmanu iz Niona. Bila je to indirektna strelica u pravcu Vakcea, koji je Tuhelu uzvratio koliko naredne sedmice, javnim kritikovanjem taktike u revanšu sa Francuzima, kad je ekipa ispala iz Evrope.

A onda je Hans Joakim Vacke rešio da doda gas i „nagazi“ Tuhela u medijima. Prema informacijama iz Nemačke „bacio je buvu“ u najtiražniju ozbiljnu novinu „Zidojče cajtung“ o tome kako su igrači Borusije nezadovoljni taktičkim inovacijama šefa struke, čestim rotacijama, načinom na koji vodi utakmice ili vrši izmene. Pretpostavka je da na taj način želi da oslušne mišljenje navijača, da li su i oni za eventualnu smenu trenera. Na isti način je prošlog leta testirao mišljenje tribine povodom povratka Marija Gecea i tek kad je video da je Žuti zid spreman da oprosti grešnom sinu kupio ga je iz Bajerna.

Ovoga puta neće smeti Vacke tek tako da se zaleti na Tomasa Tuhela, jer su navijači Borusije listom uz trenera i aposlutno ga podržavaju. Bez obzira na rezultate koji nisu na nivou očekivanja slavnog kluba. Strpljivi su, sviđa im se energija, tempo i način na koji je ekipa, na primer, dvaput u sezoni tukla Bajern, pa su rešeni da mu daju još vremena da sprovede svoje ideje.

Da li će uspeti zavisi, možda, od učinka u pomenutom finalu sa Ajntrahtom. Pehar Kupa Nemačke značio bi da je sezona delimično uspešna, pa bi Vacke morao da odloži oružje. Poradio bi na smirivanju tenzija, a mediji u Nemačkoj ističu da postoje tri scenarija za budućnost Borusije.
Prvi: rastanak na kraju sezone, bez obzira na učinak u finalu, ako izvršni direktor posegne za radiklanim rastankom;
Drugi: odlaganje razgovora o nastavku saradnje. Aktuelni ugovor Tomasa Tuhela ističe u junu 2018. i u ovom trenutku ne samo da nema naznaka da će potpisati novi, nego i da će do kraja odraditi postojeći;
Treći: Status kvo. Da neizvesnost nastavi da lebdi u vazduhu, dok nekih malo sređenijih odnosa u klubu.

Kako god, predviđanja su da će na kraju Hans Joakim Vacke pobediti. Uostalom, kod njega su i nož i pogača, pa može da seče kako mu volja.

Pitanje je samo kad...

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar