Za BiH ni marka od tranše MMF-a?

Bosna i Hercegovina još ima šansu za drugu tranšu Međunarodnog monetarnog fonda, ali je “pitanje koliko smo toga svjesni”.

Bosna i Hercegovina 07.05.2017 | 16:57
Za BiH ni marka od tranše MMF-a?
To je izjavio zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda.

“Iako u budžet institucija BiH neće biti uplaćena ni marka od tranše MMF-a dozvolili smo da procesi “zapnu“ na tom nivou i to ne samo kada je riječ o setu zakona koji se tiču akciza, nego i izmjenama Zakona o osiguranju depozita“, kazao je Bevanda.

Po njegovim riječima, od samog početka je jasno da “moramo ispuniti uslove iz Pisma namjere, što nam nije trebao biti veliki problem jer smo na to pristali i kroz Reformsku agendu”.

Ali, dodao je, u međuvremenu se pokazalo da bi umjesto ozbiljnih reformi svako ispunjavao svoje političke ciljeve i zato smo došli u ovakvu situaciju.

“U ovaj aranžman s MMF-om u startu smo krenuli s našim unutrašnjim previranjima, od čekanja na potpisivanje Pisma namjere pa nadalje. Ipak, očekujem da ćemo zbog sebe, a ne zbog uslova MMF-a, preduzeti korake koji će nam omogućiti da gradimo infrastrukturu, zapošljavamo svoja preduzeća i radnike, a ne da se bavimo politkantsvom i pustim pričama o boljem životu ugroženih i onda rušimo prilike da im to zaista i omogućimo. Nadam se da će i ostali politički akteri shvatiti da je bolja odluka držati se onoga što smo već prihvatili, nego ulaziti u avanture“, kaže Bevanda.

(Agencije)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Milan

07.05.2017 15:00

Bez MMF-a pa makar ovi gore ostali bez novčanih naknada, a što se nas tiče mi ih i nemamo...

ODGOVORITE
Name

Dragan

07.05.2017 19:11

Vigemark u Cazinu lobira za Zakon o akcizama, ovaj ovde...koji presing!!!

Name

Nismo svi budale

07.05.2017 15:05

Vi nikom nista necete nikada omoguciti, pare od te transe bi ste potrosili na kupovinu novih luksuznih limuzina i dzipova kao i do sada. Svi vi tzv politicari na svim nivoima, zlo ste nevidjeno.

ODGOVORITE
Name

Paraziti

07.05.2017 16:31

Da li je ikad iko sabrao koliko mjesecno kostaju svi ovi politicari? Vjerujem da kad bi ih se rastjeralo, to jedt ukinulo,BiH se ne bi vise zaduzivala ni pfeninga. 7000KM plate plus davanja u fondove, strasno.

ODGOVORITE
Name

Đuvegija

08.05.2017 11:51

Šta je silni političara,savjetnika i tajkuna koji se nakačili na ovu malu državicu i samo je uništavaju.Čudi me da još postoji ?

Name

tuzla

07.05.2017 17:54

Svim politicarima koji su na vlasti vec 25 god te sudijama tuziocima treba zabraniti rad.Postali su najveci prosjaci samo kredite dizu za sebe i tako se samo mjenjaju na pozicijama.Poruka za ovog mindjusara sjasi vise promjenio si sve pozicije u vlasti za ovih dvadeset godina ,pusti nas da zivimo da vas negledamo i neslusamo jescemo i korjenje samo idite vise bando lopovska....

ODGOVORITE