Na današnji dan - Finale za anale!

Bodiroga i Kutlaj na Đinobilija i Jarića! Na današnji dan 2002. godine Zeleni iz Atine po treći put u svojoj istoriji postali su prvaci Evrope. . .

Košarka 05.05.2017 | 19:40
Na današnji dan - Finale za anale!
Bio je to moćni Panatinaikos u punom sjaju, predvođen maestralnom trenerskom rukom Željka Obradovića. Nije te godine PAO bio glavni favorit, pogotovo što se finalni turnira igrao u Bolonji, na terenu domaćeg Kindera, no zar nije Obradović tokom karijere navikao upravo na takve situacije, naizgled nemoguće misije?

Međutim, ne bi trebalo zaboraviti da je na terenu Žoc te 2002. godine imao Dejana Bodirogu, čoveka koji je bio garant uspeha u evropskoj košarci tih godina. A postao je hodajuća legenda, kako u Srbiji, tako i u Atini, barem onom delu te metropole čije srce kuca za Zelene.

Pored Bodiroge, glavni aduti Panatinaikosa te sezone bio je turski internacionalac Ibrahim Kutlaj. Upravo su njih dvojica bili i najefikasniji u finalnoj utakmici. Na drugoj strani podjednako moćni Kinder - a u njemu igrači poput Manua Đinobilija, Marka Jarića i Matjaža Smodiša.

I upravo je pomenuti trio italijanskog tima, koji je te godine branio titulu prvaka Evrope, stavio na velike muke Panatinaikos u prvom poluvremenu, pošto je vodio sa velikih 14 poena (45:31).



Ali u nastavku utakmice na teren hale Palamalaguti u Bolonji izašao je neki novi PAO. Bodiroga i Kutlaj su gospodarali pod oba koša, a kada je njima, doduše u retkim trenucima, stao šut, uskočio je iskusni vuk Džoni Rodžers i pogodio nekoliko puta. Ipak, na minut pre kraja tragičar meča Sani Bećirović promašio je oba penala i šansu za izjednačenje, a potom je Bodiroga asistirao Kutlaju za trojku i nedostižnih pet poena viška (85:80).

Već tada je moglo da počne slavlje navijača Panatinaikosa koji je osvojio treću titulu prvaka Evrope, a posle je, takođe pod vođstvom Obradovića, dodao još tri evropske krune. Dejan Bodiroga bio je proglašen za najkorisnijeg igrača turnira...

KINDER - PANATINAIKOS 83:89
(23:23, 25:17, 13:24, 22:25)

Hala: Palamalaguti u Bolonji
Gledalaca: 8.278
Sudije: Betankor (Španija), Arteaga (Španija) i Brazauskas (Litvanija)

KINDER: Đinobili 27, Bećirović 4, Grejndžer 10, Frozini, Andersen 3, Rigodo 3, Grifit 2, Smodiš 23, Jarić 11.

PANATINAIKOS: Alvertis 11, Kalaicis, Rodžers 7, Mulaomerović 6, Bodiroga 21, Midlton 10, Kutlaj 22, Papadopulos 12, Sančez.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar