EL: Olimpijakos posljednji učesnik Fajnal-fora!

Ekipa Olimpijakosa pobedila je Efes 87:78, u petoj utakmici plej-ofa Evrolige i tako se plasirala na završni turnir u Istanbulu.  Čuda se u Pireju ne dešavaju dva puta: Ovo je bila Spanulisova majstorica, Olimpijakos je u Istanbulu! Ekipa Velimira Perasovića ponovo pružila dostojan otpor sjajnom protivniku, ali nije imala rešenje za legendardnog plejmejkera.

Košarka 02.05.2017 | 23:10
EL: Olimpijakos posljednji učesnik Fajnal-fora!
Izabranici Janisa Sfaropulosa ovim trijumfom pridružili su se Fenerbahčeu, moskovskom CSKA i madridskom Realu na Fajnal-foru.

Najekfisaniji u domaćem sastavu bili su Vasilis Spanulis sa 22 poena i šest asistencija, kao i Jorgos Printezis sa 14.

U poraženom sastavu čak četvorica igrača bila su dvocifrena, ali to im nije bilo dovoljno da postanu drugu turski klub koji će učestvovati na Fajnal-foru.

Tokom celog toka meča igralo se veoma ujednačeno, ali su igrači Olimpijakosa trojkom Jorgosa Printezisa na 1:44 do kraja utakmice slomili otpor protivnika i tako se plasirali na završni turnir u Istanbulu.

Ekipa iz Pireja bolje je otvorila utakmicu i preko Vasilisa Spanulisa stigla do prednosti od 12:5. Međutim, Efes se stabilizovao i do kraja četvrtine nije dozvolio domaćim košarkašima da se odlepe, 25:21.

Start druge deonice doneo je dosta bolji igru izabranika Velimira Perasovića koji prave mini seriju 5:0, 26:25. Do kraja poluvremena igralo se u dosta dobrom ritmu, a najazaslužniji za vođstvo turskog kluba 41:37, bio je Džedi Osman koji je postigao 11 poena u prve dve četvrtine.

Usledila je odlična predstava domaćih košarkaša koji treću deonicu dobijaju sa 26:17 i činilo se da “lome“ protivnika. Imali su maksmilanih +9 na 50 sekundi do kraja četvrtine, Dešon Tomas i Džejson Grejndžer pobrinuli su se da Efes ostane u igri, 63:58.

Poslednji period ekipe su otvorile ujednačeno, a koševima Papapetrua i Printezisa klub iz Pireja odlazi na +8. Ekipa iz Istanbula nije se predavala i preko Tome Ertela na 4:20 do kraja smanjuju na 76:71.

Međutim, na 1:44 trojkom Jorgosa Printezisa koja je izazvala erupciju u dvorani “Mira i prijateljstva“, Olimpijakos odlazi na +9, 83:74.

Do kraja Efes nije uspeo da pripreti, a konačan rezultat bio je 87:78.

Anadolu Efes je svoju šansu prokockao pre četiri dana u Istanbulu, kada je propustio priliku da prođe na Fajnal for, pa se vratio nazad u Pirej, gde je već napravio jedan brejk u četvrtfinalnoj seriji. Ipak, čuda se u Dvorani mira i prijateljstva ne dešavaju dva puta. Olimpijakos je predvođen fenomenalnim Vasilisom Spanulisom došao do treće pobede nad ekipom Velimira Perasovića i obezbedio plasman na Fajnal for Evrolige, koji će ove sezone biti odigran u Istanbulu od 19. do 21. maja - 87:78.

Fenomenalni Kil Bil je pokazao da je i u 34 godini željan trofeja i dokazivanja, večeras je preuzeo stvari u svoje ruke i ubacio 22 poena u koš rivala, što je bilo daleko više od svih ostalih igrača na parketu. Kada je bilo potrebno legendarni as je odigrao fantastično i u odbrani, a tako je bilo i dva minuta pre kraja pri rezultatu 78:74, kada je pod košem zaustavio Grejndžera i u sledećem napadu poentirao sa linije penala.

Efes je odigrao još jedan dobar meč, na poluvremenu je imao i četiri poena, ali je posustao u trećoj, a pre svega u četvrtoj četvrtini, kada su njegovi igrači, pre svih BrajantDanston napravili nekoliko nepromišljenih poteza, i olakšali posao ekipi Janisa Sfairopulosa. Centar gostujućeg tima je bio u totalnom kontraritmu tokom čitave utakmice, bespotrebno je ušao u seriju faulova, a meč je okončao petim faulom i tehničkom greškom sedam minuta pre kraja utakmice.

Ipak, uprokos svim problemima, Perasovićev tim je uspeo skupo da proda svoju kožu i umalo dođe do neizvesne završnice, ali je sve bilo rešeno trojkom Jorgosa Printezisa dva minuta pre kaja, nakon asistencije neverovatnog Bilija Spanulisa. Legendarani as je imao ukupno šest asistencija na ovoj utakmici, posle njega najefikasniji u domaćem timu bio je Printezis sa 14 postignutih poena. Kod gostiju je najviše dao Džedi Osman (11).

Fajnal-for u Istanbulu na programu je od 19-21. maja, a parovi su CSKA-Olimpijakos i Fenerbahče-Real Madrid.

Fajnal-for 19-21.:

19.5.2017

17:30 Real Madrid - Fenerbahče
20:30 Olimpijakos - CSKA Moskva

21.5.2017

17:00 Utakmica za treće mesto
20:00 Finale

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar