Članstvo u NATO povod za podjele?

Crnogorski premijer Duško Marković ocijenio je danas da će, nakon potvrđivanja Vašingtonskog sporazuma u crnogorskom parlamentu i učlanjenja u NATO, Crna Gora izgraditi povoljniju međunarodnu poziciju. Šef diplomatije poručuje da nakon istorijskog „da“ u parlamentu crnogorsko društvo samo prividno dobija novi povod za podjele.

Svijet 01.05.2017 | 14:22
Članstvo u NATO povod za podjele?
Predsjednik crnogorske vlade smatra da je članstvo Crne Gore u NATO-u dugoročna garancija suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, prenijela je RTCG.

„Jednako tako i bezbjednosti građana i konačno preduslov za stabilan ekonomski napredak, koji će biti ojačan članstvom u EU koje očekujemo u narednim godinama. Vjerujemo da je to nacionalni interes i odgovor na pitanje kakav strateški pravac zemlja treba da zauzme da bi generacije koje dolaze živjele bolje“, rekao je Marković u intervjuu „Pobjedi“.

„Članstvom u NATO mi smo dali jasan odgovor na pitanje kakvu budućnost biramo za nas i generacije koje dolaze. Tim činom Crna Gora postaje sve važniji faktor na međunarodnoj sceni i država koja će, prvi put u svojoj istoriji, biti za stolom gdje se odlučuje, a ne samo ona koja će ispunjavati obaveze i zadatke“, rekao je Marković.

On smatra da je učlanjenje u NATO istorijski događaj za Crnu Goru.

„Mnoge generacije naših predaka su podnijele strašne žrtve u odbrani civilizacijskih tekovina u dva svjetska rata u prošlom vijeku, ali je isto tako evidentno da su ostale uskraćene od velikih sila za pravedno vrednovanje te žrtve… Stoga sam i ocijenio da tek danas, našim ulaskom u društvo povlašćenih država Evrope i sveta, i ti računi stižu na pravednu naplatu“, rekao je Marković.

Govoreći o tome hoće li nakon crnogorskog članstva splasnuti pritisak Moskve na zvaničnu Podgoricu ili će se nastaviti i biti drugačiji, Marković je podsjetio na više od tri veka dugu istoriju odnosa Crne Gore i Rusije.

„Ukoliko se naše opredjeljenje da sami odlučujemo o svojoj budućnosti i da najbolju perspektivu vidimo u evropskim i evroatlantskim integracijama smatra za grijeh Crne Gore prema Rusiji — onda zaista vjerujemo da nikakvog greha nema“, rekao je Marković i dodao da je suluda pomisao da ovakvim opredjeljenjem Crna Gora čini nešto što je usmjereno protiv Rusije.

Odgovarajući na pitanje očekuje li da će se ruska pomoć DF-u i drugim proruskim organizacijama nastaviti ili će, možda, Moskva tražiti „svođenje računa“, Marković je rekao da odnosi dvije suverene države mogu uspješno da se razvijaju „samo ako demokratski izabrane vlade tih država generišu tu saradnju“.

Nakon istorijskog „da“ u parlamentu, kojim je Crna Gora potvrdila ulazak u NATO, crnogorsko društvo samo prividno dobija novi povod za podjele, poručio je ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović.

On smatra da linija rascjepa, zapravo, ostaje ista decenijama, pa i duže — „na prozapadnu većinu i nazadnjačku manjinu, koja stremi vrijednostima 19. vijeka“, prenosi RTCG.

Sve podjele pritom dolaze sa strane, ocijenio je Darmanović i dodao da će, ukoliko EU i NATO ne budu izvor stabilnosti na Balkanu, tu ulogu pokušati da preuzme neko drugi.

Darmanović je naveo i da Crna Gora ne želi konflikte s Rusijom.

„Sa njima imamo razgranatu ekonomsku saradnju koju Rusija sad želi da smanji. Dok god Rusija ima interese na Balkanu, biće teško normalizovati političke odnose, ali treba vjerovati u bolje dane“, rekao je on i naglasio da Crna Gora treba da bude oprezna zbog eventualnih novih akcija iz Moskve.

(Sputnjik)

Komentari / 0

Ostavite komentar