Tramp otkriva tajne o ubistvu?

Da li će američki predsednik Donald Tramp omogućiti javnosti da ima uvid u nekoliko hiljada tajnih vladinih dosijea koji se odnose na ubistvo predsednika Džona F. Kenedija (JFK) 1963. godine - pitanje je na koje se neće još dugo čekati odgovor.

Svijet 01.05.2017 | 07:46
Tramp otkriva tajne o ubistvu?
Odgovor će da usledi već za nekoliko meseci, a možda i nekoliko nedelja, piše portal "Politiko".

Prema roku koji je uspostavljen zakonom, Tramp ima još nekoliko meseci da razmisli da li će blokirati ili ne obelodanjivanje 3.600 dosijea vezanih za ubistvo Kenedija - događaja koji je kao nijedan drugi u modernoj američkoj istoriji pokrenuo lavinu teroja zavere.

Ta dokumenta se nalaze zapečaćena u Nacionalnom arhivu.

Ono što se zna o "JFK dokumentima" većinom dolazi od CIA i FBI, a neki bi možda mogli da rasvetle da li su te agencije napravile propuste i da li je bilo zavere oko Kenedijevog ubistva.Neimenovani zvaničnik Bele kuće je prošle nedelje rekao za "Politiko" da je Trampova administracija upoznata sa tim zakonom i da sarađuju sa Nacionalnim arhivom da bi se "omogući nesmetan proces u iščekivanju roka u oktobru".

Prema zakonu iz 1992. godine, dokumenta o Kenedijevoj smrti moraju u potpunosti postati javna 26. oktobra ove godine, tačno na 25-godišnjicu donošenja tog zakona.

Tramp, međutim, može da odluči i da ne bude tako. "Politiko" navodi da o ovom pitanju odluku donosi isključivo i samo predsednik SAD.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ma kakav Tramp

01.05.2017 09:02

Ko god do sada nije shvatio da je Donald Tramp ustvari samo bio varka za američki narod - kao što je to bio Obama prije njega - onda mu nema pomoći. Sve što je govorio za vrijeme predizborne kampanje je "palo" u vodu u prvih 100 dana: U Siriju se ne treba mješati, a on se umješao; NATO je loš, sad je dobar; treba sarađivati sa Rusijom, sada treba Rusiji pojačati sankcije, itd.

ODGOVORITE