Papa pozvao na toleranciju i mir

Papa Franjo pozvao je vodeće egipatske imame da svoje učenike podučavaju odbacivanju nasilja u ime Boga i da propovijedaju poruke mira i tolerancije.

Svijet 28.04.2017 | 22:47
Papa pozvao na toleranciju i mir
Papa je u posjeti Egiptu nakon niza smrtonosnih napada na hrišćane u ovoj zemlji, izvještava AP.

Franjo je na međunarodnom aerodromu u Kairu dočekan uz velike mjere osiguranja, ali je odbacio brige o bezbjednosti vozeći se kroz grad u jednostavnom plavom Fiatu sa spuštenim staklima umjesto u papamobilu u kojem su se vozili njegovi prethodnici.

Papa je rekao da Egiptu želi donijeti poruku mira koji je ugrožen sve otvorenijom pobunom koju predvodi lokalna podružnica ekstremističke skupine tzv. Islamske države.

U obraćanju predsjedniku Abdel-Fattahu El-Sissiju i diplomatama sa svih strana svijeta, Franjo je snažno podržao borbu egipatske vlade protiv militanata, rekavši da Egipat ima jedinstvenu ulogu u stvaranju mira u regionu i "uništavanju svakog oblika nasilja i terorizma".

Glavni događaj dana bila je papina posjeta univerzitetu Al Azhar u Kairu, visoko cijenjenom centru učenja sunijskog Islama.

Dvodnevna poseta pape Franje Egiptu ima za cilj da pruži podršku borbi Egipta protiv islamskih militanata, koji već godinama ugrožavaju bezbednost u toj zemlji.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar