Ma, šta znaju velikani: Srpski klubovi su ''zakon''!

Rotiraju više igrača nego Juve i Barsa! Prednjači Novi Pazar koji je u poslednjih šest meseci promenio čak 40 fudbalera.

Fudbal 27.04.2017 | 22:30
Ma, šta znaju velikani: Srpski klubovi su ''zakon''!
Naučili smo do sada da je statistika kao bikini, ništa ne otkriva, ali mnogo toga pokazuje. 

Razne se analize prave poslednjih meseci, a jedna koju je izradio CIES, specijalizovana opservatorija za izučavanje pojava u fudbalu, kaže da je Srbija zemalja u kojoj klubovi ubedljivo najviše rotiraju fudbalere. 

Nimalo pohvalno, ali moramo se pogledati u ogledalo i konstatovati da ponajmanje planski radimo. Otuda i konkretan podatak da je sedam klubova koristilo 30 i više fudbalera u rotaciji u proteklih šest meseci, a u proseku srpski klubovi koriste 29,8 fudbalera. Najviše ih je izmenjano u Novom Pazaru, čak 40 na 19 odigranih utakmica, ali klub sa Jošanice nije na vrhu po broju fudbalera.

Ispred njih je rumunski Panduri, čiji je dres nosilo 43 različitih fudbalera u minulih pola godine, dakle skoro četiri cela tima su izmenjali. Taj “uspeh” Pandurija pomogao je i rumunskom fudbalu da se plasira na drugo mesto (prosek 28,5), odmah iza Srbije na rang listi CIES-a.

Pored nas i Rumuna, klubovi iz Grčke (27,8) i Portugalije odnosno Rusije (po 27,6) takođe su dosta skloni čestim promenama fudbalera. 

Ako imamo u vidu lige petice, najviše fudbalera u proteklih šest meseci koristile su Peskara (33) i Sampdorija (32), dok su recimo Juventus, Napoli i Udineze u Italiji koristili normalnu bazu od 25 fudbalera.

U Francuskoj, Monako i Gengan su koristili najmanje - po 25 fudbalera, dok su Tuluz, Monpelje i Sent Etjen najviše rotirali - po 30 igrača.

Kada je reč o Primeri, Barselona, Atletik Bilbao i Espanjol su koristili po 21 fudbalera, Real 23, dok je najviše rotirao davljenik iz Granade - 32 puta.

U Bundesligi, Lajpcig je koristio samo 20 igrača, Bajern 21, a najviše Darmštat - čak 30.

Kod Engleza, Vest Bromvič Albion je koristio samo 19 fudbalera, Čelsi 21, Totenhem 22, dok su davljenici Votford, Sanderelnd i Hal koristili po 28 igrača.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar