Amerika okreće leđa Ukrajini

SAD nameravaju da smanje finansijsku pomoć Ukrajini za 68,8 odsto, piše „Forin polisi“, pozivajući se na dokument o američkom budžetu.

Svijet 25.04.2017 | 12:56
Amerika okreće leđa Ukrajini
Američka administracija je u martu objavila nacrt budžeta za 2018. godinu. Tada je bilo govora da je njime predviđeno smanjenje pomoći zemljama u razvoju za trećinu, ali nisu navođeni detalji. Sada je izdanje došlo u posed informacija da će se finansijska pomoć Kijevu, za koju je prvobitno planiran iznos od 570 miliona dolara, smanjiti na 177 miliona dolara.

U dokumentu se navodi objašnjenje Stejt department da redukcija podrazumeva prelivanje sredstava iz programa pomoći za razvoj u projekat koji je tesno povezan sa zadacima nacionalne bezbednosti.

Ministar inostranih poslova Francuske Žan-Mark Ero izjavio je da se državni sekretar SAD Reks Tilerson raspitivao kod svojih evropskih kolega zašto američke birače treba da brine ukrajinski konflikt. Kasnije je vršilac dužnosti zvaničnog predstavnika Stejt departmenta Mark Toner odbio da potvrdi da je Tilerson izrazio sumnju u neophodnost pružanja pomoći Kijevu.

(Blic)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Jaki su oni i bez Amerike

25.04.2017 14:47

Ukrajina proizvodi i izvozi svjezu germu.

ODGOVORITE