Sjećanje na 700.000 ubijenih

U Spomen-području Donja Gradina u Republici Srpskoj obilježen je Dan sjećanja povodom 72 godine od proboja logoraša iz Jasenovca. U kompleksu jasenovačkog logora stradalo je 700 hiljada ljudi, većinom Srba, ali i Jevreja i Roma.

Republika Srpska 23.04.2017 | 20:25
Sjećanje na 700.000 ubijenih
Anka Vučić je zarobljenik ustaškog logora bila kao dijete. Sa manje od deset godina svjedočila je o užasima koje su ustaše činili nad djecom. Sjeća se da je čudom preživjela.

Vijence pred spomen-table koje govore o strahotama 700.000 ubijenih Srba, Jevreja, Roma i antifašista položile su visoke delegacije Republike Srpske, BiH, Srbije, Izraela, ambasadori gotovo svih velikih svjetskih sila. Predsjednik Republike Srpske poručio je da 21. vijek mora biti vijek srpskog okupljanja za razliku od prošlog koji je bio vijek stradanja.

Predsjednik Vlade i novoizabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je bez spoznaje i sjećanja teško napraviti bolju budućnost.

Parastos ubijenim Srbima služio je Patrijarh srpski Irinej. Molitve su čitane i za stradale Jevreje i Rome.

Milorad dodik i Aleksandar Vučić pred okupljenima su održali dugačke govore. Na početku govora, svjesno ili ne, predsjednik Srpske je preskočio da pozdravi prisutnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića. Vučić je pozdravio i Ivanića.

Iako je proglašena za nepoželjnu osobu, na komemoraciji se pojavila i američka ambasadorka u BiH Morin Kormak, a predsjednik Dodik je, rukujući se sa zvanicama, pružio ruku svima, osim ambasadorki Kormak. Ona to nije želela da komentariše. "Ovdje sam da odam počast žrtvama i svim građanima koji su propatili", poručila je Kormakova.

Donja Gradina najveće je stratište kompleksa logora Jasenovac. 22. aprila 1942. godine 600 preživjelih logoraša izvršilo je proboj iz logora, a preživjelo je njih 117.



BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar