Сјећање на 700.000 убијених

У Спомен-подручју Доња Градина у Републици Српској обиљежен је Дан сјећања поводом 72 године од пробоја логораша из Јасеновца. У комплексу јасеновачког логора страдало је 700 хиљада људи, већином Срба, али и Јевреја и Рома.

Република Српска 23.04.2017 | 20:25
Сјећање на 700.000 убијених
Анка Вучић је заробљеник усташког логора била као дијете. Са мање од десет година свједочила је о ужасима које су усташе чинили над дјецом. Сјећа се да је чудом преживјела.

Вијенце пред спомен-табле које говоре о страхотама 700.000 убијених Срба, Јевреја, Рома и антифашиста положиле су високе делегације Републике Српске, БиХ, Србије, Израела, амбасадори готово свих великих свјетских сила. Предсједник Републике Српске поручио је да 21. вијек мора бити вијек српског окупљања за разлику од прошлог који је био вијек страдања.

Предсједник Владе и новоизабрани предсједник Србије Александар Вучић поручио је да је без спознаје и сјећања тешко направити бољу будућност.

Парастос убијеним Србима служио је Патријарх српски Иринеј. Молитве су читане и за страдале Јевреје и Роме.

Милорад додик и Александар Вучић пред окупљенима су одржали дугачке говоре. На почетку говора, свјесно или не, предсједник Српске је прескочио да поздрави присутног предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића. Вучић је поздравио и Иванића.

Иако је проглашена за непожељну особу, на комеморацији се појавила и америчка амбасадорка у БиХ Морин Кормак, а предсједник Додик је, рукујући се са званицама, пружио руку свима, осим амбасадорки Кормак. Она то није желела да коментарише. "Овдје сам да одам почаст жртвама и свим грађанима који су пропатили", поручила је Кормакова.

Доња Градина највеће је стратиште комплекса логора Јасеновац. 22. априла 1942. године 600 преживјелих логораша извршило је пробој из логора, а преживјело је њих 117.



БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар