Odbijen zahtjev Blagojevića

Apelacionom sudu u Čikagu trebalo je tri dana da odbije zahtev za ponovno suđenje bivšem guverneru Ilinoisa Rodu Blagojeviću (60).

Svijet 22.04.2017 | 07:26
Odbijen zahtjev Blagojevića
Sud je ocenio da je 14 godina zatvora za korupciju, na koliko je osuđen, stroga kazna, ali da ne prelazi okvire diskrecionog prava sudije Džejmsa Zejgela, koji ju je doneo, prenosi AP.

Sud je istovremeno odbacio argument da je sudija Zejgel trebalo još u avgustu da skrati kaznu Blagojeviću, zbog njegovog dobrog vladanja.

Tako je odbačen argument da je Zejgel trebalo da više uvaži činjenicu da je stotinak zatvorenika uputilo pisam u kojima su opisivali kako ih je Blagojević poučavao istoriji. On je, između ostalog, sa drugim zatvorenicima osnovao bend "The Jailhouse Rockers" (Zatvorski rokeri).

"Blagojevićev odnos sa drugim zatvorenicima možda pokazuje da je on van kancelarije divna osoba, ali posao suda je da odredi kaznu za Blagojevićevo ponašanje kada je imao na raspolaganju druge mogućnosti, kao i da odvrati one koji su danas na položaju", piše u sudkoj odluci.

Blagojevićev advokat Leonard Gudman izjavio je da je razočaran sudskom odlukom, ali da će sa njim razgovarati o preduzimanju narednih koraka.

Kako navodi AP, jedna od opcija bila bi da se od američkog predsednika Donalda Trampa traži pomilovanje.

Blagojević je 2010. godine učestvovao u Trampovom televizijskom šou programu "Celebrity Apprentice" (Pripravnik iz redova poznatih), dok je čekao suđenje.

Iako je Tramp na kraju "otpustio" Blagojevića kao takmičara u tom šou programu, on ga je pohvalio zbog načina na koji se borio na sudu.

Blagojević je osuđen na 14 godina zatvora zbog pokušaja da proda mesto u američkom Senatu, upražnjeno izborom Baraka Obame za predsednika SAD. Kako se navodi, to je dosad najduža kazna za korupciju u državi Ilinois.

Kako sada stvari stoje, Blagojević bi morao da odsluži 85 odsto kazne da bi stekao pravo da bude prevremeno pušten, što znači da pre maja 2024. godine ne bi mogao da se nađe na slobodi.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Molitveni Dernek

22.04.2017 09:45

Zamislite da Dodik zivi u Americi.Ovaj probao da samo proda mjesto,a Dodo jos malo prodao citavu RS pa nista.Ovaj zaradio 14 godina,a strah me i pimisliti koliko bi Dodik dobio.

ODGOVORITE