''Azra mi je urezala krst na čelu''

U nastavku suđenja za ratne zločine u Derventi, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio je da mu je osoba pod imenom Azra, u aprilu 1992. godine urezala krst na čelu te ga je zarezala ispod vrata.

Svijet 21.04.2017 | 14:31
''Azra mi je urezala krst na čelu''
Čedo Marić je ispričao da ga je 16. aprila 1992. godine zarobila nepoznata vojska u Derventi i odveden je zajedno sa komšijama u Dom ЈNA.

Po dolasku, pojašnjava, nastala je velika tortura i udaranje do besvjesti.

"Udarali su i mene, nogama, rukama, kundacima. Bili smo goli do pojasa, cipele skinuli. Bila je jedna žena. Poslije sam čuo da je to neka Azra. Niska, krupna, maskirna uniforma. Imala je veliki nož. Imala je oko 25 do 28 godina", ispričao je svjedok.

Prema svjedočenju, Azra je tukla sve redom i svjedoka oborila na pod, gazila ga nogama na kojima je imala vojničke čizme.

"Ne znam koliko je to trajalo, onesvješten sam bio. Urezala mi je krst na čelu. Osjetio sam da mi krv ide niz lice. Neko mi je rekao da imam krst na čelu... Zarezala me je ispod vrata. Ostao mi je ožiljak. Sad na čelu nemam ožiljak", kazao je on.

Svjedok je dodao da je zatvorenik Blagoja Đuraš zaklan, ali da on to nije vidio već je od Mileta Kuzmanovića saznao da ga je zaklala Azra.

Tužilaštvo BiH je optužilo Azru Bašić da je kao pripadnica Hrvatskog vijeća obrane (HVO) od 26. aprila do početka maja 1992. godine u prostorijama ЈNA u Derventi i na području sela Polje, učestvovala u ubistvima, mučenju i nanošenju patnji i povreda.

Drugi svjedok Momir Lazić je kazao da je 26. aprila 1992. godine zarobljen i odveden u salu Doma ЈNA te je zajedno sa komšijama postrojen pored prozora. Prema Laziću, udaran je i oboren te ponovno udaran dok nije izgubio svijest.

Među vojnicima koji su udarali, svjedok je kazao da je bila žena, za koju je saznao da se zove Azra i da je iz Rijeke.

"Јedni me udaraju s jedne strane, a drugi s druge. Naišla je ženska osoba, udarila me je rukom. Onda je otišla kod Blagoja", prisjetio se on.

Јedan vojnik, prema tvrdnjama svjedoka, prišao je i kleknuo pored Đuraša, a kad je otišao na desnoj strani butine mu je bio urezan krst.

Tada je, prema njegovim riječima, žena prišla Đurašu te je rekla "da lakše diše".

"Zabola je nož, izvadila ga, okrenula se i otišla. Vidio sam to. Bio sam par metara od njih. Spustili su nas u podrum, ne znam šta je bilo sa njegovim tijelom", kazao je svjedok.

Odbrana je predočila Laziću iskaz iz oktobra 1992. u kojem je rekao da je bio onesvješten, a kada je došao svijesti vidio je Đuraša kako leži zaklan, kao i da su mu prisutni Srbi rekli da ga je Azra zaklala.

Lazić je rekao da je tačno ono što je danas izjavio. Nije mogao ni prepoznati sve potpise na zapisniku.

"Sumnjam da je ovo moj potpis. Prvi jeste, a drugi i treći nije", dodao je.

Prilikom predočavanja druge izjave, Lazić je rekao da nije tačno da je vojnik prišao i zaklao Đuraša.

Suđenje se nastavlja 12. maja.

Izvor: BIRN

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Xx

21.04.2017 19:17

Treba ju objesit i potpalit vatru.

ODGOVORITE
Name

Slavko

21.04.2017 23:43

Imam ja dobrog nerasta , krmka za oplodnju. Treba je pustiti njemu bar jednom dnevno, dok ne poželi još, a onda je baciti psima.