Tusk saslušavan skoro devet sati

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ispitivan je skoro devet sati u svojstvu svedoka u istrazi poljskog tužilaštva o navodnim tajnim nezakonitim kontaktima između poljskih i ruskih obaveštajnih zvaničnika, u vreme dok je bio premijer Poljske.

Svijet 20.04.2017 | 09:33
Tusk saslušavan skoro devet sati
"Čitava stvar je izuzetno politički motivisana", rekao je Tusk novinarima posle saslušanja, prenosi AFP.

On je naveo da mu zakon zabranjuje da iznosi detalje ispitivanja u javnost.

"Došao sam zato što poštujem poljsku državu", rekao je Tusk.

On je, međutim, dodao da će se pozvati na imunitet kao predsednika Saveta ako bude osetio da poljski tužioci žele da ga onemogući da obavlja svoju funkciju u Briselu, što bi oni mogli ako bi ga često pozivali na svedočenje u Varšavi.

"Nadam se da neće doći do toga, ali ako dođe, neću oklevati", rekao je Tusk, prenosi Rojters.

Tuska je ranije danas na glavnoj železničkoj stanici u Varšavi dočekalo više stotina ljudi, kako pristalica tako i ljutih protivnika.

On je samo svedok u okviru istrage protiv dvojice bivših šefova kontraobaveštajne službe osumnjičenih za prekoračenje ovlašćenja, ali AP navodi da mnogi vide njegovo ispitivanje kao deo šireg pokušaja Varšave da ga diskredituje tako što će ga povezati sa skandalima.

Poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič optužio ga je za izdaju u slučaju avionske nesreće u Smolensku u Rusiji 2010. godine, u kojem je poginuo poljski predsednik Leh Kačinjski.

Tužioci nisu otkrili detalje navodnih nezakonitih kontakata, ali prema navodima poljskih medija, navodni nelegalni dogovor imao je za cilj da se poljskim istražiteljima, koji se bave nesrećom u Smolensku, omogući da rade na ruskom tlu.

Brat poginulog predsednika Poljske i lider vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski predvodio je bezuspešni pokušaj prošlog meseca da se speči njegov reizbor za predsednika Evropskog saveta.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar