Tači prijeti Velikom Albanijom

Ukoliko EU zatvori vrata Kosovu, "svi Albanci regiona živeće u jednoj jedinstvenoj državi kako bi se nastavilo dalje sa integracijom u evropsku porodicu", tvrdi kosovski predsednik Hašim Tači u izjavi za radio Slobodna Evropa.

Region 20.04.2017 | 08:02
Tači prijeti Velikom Albanijom
RSE navodi da je Tačijeva izjava stigla dan nakon što je premijer Albanije Edi Rama rekao da je, ukoliko evropska perspektiva prema Zapadnom Balkanu izbledi, moguće da dođe do ujedinjenja Kosova i Albanije.

Navodi se da je Tači, "ne želeći da komentariše tuđa mišljenja", u izjavi za RSE je kazao da "EU trenutno u odnosu sa Kosovom i Zapadnim Balkanom nema nikakvu viziju za integraciju ili proširenje".

"Ovo kašnjenje, ovaj zastoj i nepostojanje vizije za Zapadni Balkan, na žalost, koriste ideologije i neevropske zemlje i zemlje koje nisu u evroatlantskom duhu", smatra on.

On kaže da će "ako EU nastavi sa ovim zastojem i nejasnim pristupom onda, naravno, svaka zemlja da donese odluku o svojoj budućnosti, o svojoj sigurnoj budućnosti koja vodi i prema nacionalnoj perspektivi".

"Ali mi želimo da gradimo multietničke države", tvrdi Tači.

On je dodao da su na Kosovu "frustrirani Evropskom unijom zbog blokade, kazne i nepravde koja se čini nad njima u procesu liberalizacije viza".

Rama: Moguće ujedinjenje Kosova i Albanije

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da, ako perspektiva za članstvo zapadnog Balkana u EU nastavi da bledi, ne može da se isključi ujedinjenje njegove zemlje i Kosova.

Bura zbog Rame: Dalje ruke od Srbije

On je, u intervjuu za briselski "Politiko", kazao da neki albanski nacionalisti žele da vide Albaniju ujedinjenu sa Kosovom.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Real

20.04.2017 06:12

A šta da se priča, sjećate se šta je Nikolić baljezgo 9. januara u Banja Luci? Velika Srbija i to..

ODGOVORITE
Name

Cica

20.04.2017 09:23

Alo to je jedna najveci hoštapler i kriminalac svjetskih razmjera.Pardon i ZLOČINAC koga podrzava direktno Amerika i ova famozna EU kojoj mi toliko žurimo u zagrljaj.Pa vi sada vidite ko je kome prijatelj.A gos Vučić kaze da SRBIJA ima prijatelje na zapadu.EEEEEE MOJ BRATE

Name

Koo

20.04.2017 07:47

Iz krize u krizu. Nama nikad dosadno nece biti.

ODGOVORITE