Rusi pronašli alternativu za meldonijum!

Ruska državna medicinska agencija saopštila je da je pronašla nove, unapređene lekove kao zamenu za meldonijum.

Ostali sportovi 23.04.2017 | 18:15
Rusi pronašli alternativu za meldonijum!
Meldonijum je zabranjena supstanca zbog koje su bili suspendovani brojni sportisti, među kojima i teniserka Marija Šarapova.

Direktor Medicinsko-biološke akademije Vladimir Ujba rekao je da je Rusija pronašla "nekoliko lekova koji nisu zabranjeni i da imaju mnogo bolje dejstvo nego meldonijum", prenele su ruske novinske agencije.

Ujba nije rekao o kojim lekovima se radi i nije poznato da li ih već koriste ruski sportisti. Agencija na čijem je Ujba čelu, zadužena je za pružanje medicinske podrške ruskim reprezentacijama u mnogim sportovima.

Šarapova je bila među 100 sportista koji su bili pozitivni na lek za srce meldonijum, koji je početkom prošle godine stavljen na listu zabranjenih.

Većina tih sportista su oslobođeni krivice pošto su dokazali da su prestali da uzimaju meldonijum pre nego što je zabranjen, a Šarapova je suspendovana pošto je uzimala tu supstancu posle 1. januara 2016. godine.

Ona je prošlog marta priznala da je iz zdravstvenih razloga uzimala meldonijum deset godina. Šarapovoj je dvogodišnja suspenzija smanjena na 15 meseci i takmičenjima će se vratiti 26. aprila na turniru u Štutgartu.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar