Srbija spremna da se odbrani

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je na prijemu povodom Dana Vojske da Srbija nikome u okruženju ne treba da zvecka oružjem, ali da je spremna da se odbrani.

Srbija 19.04.2017 | 13:23
Srbija spremna da se odbrani
"Imate izazove u okruženju na koje odgovarate time što ste spremni. Mi ne treba nikome da zveckamo oružjem, svi dobro znaju da smo spremni da se odbranimo. Kroz celu istoriju Srbije, izuzev na Slivnici, mi smo ratovali braneći svoju teritoriju, braneći se od drugog", naglasio je Nikolić na prijemu koji je organizovao za pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

On je naveo da je to razlog što Srbiju danas poštuju "velike sile" čija je vojna istorija ista takva.

"Možda nas ne poštuju oni koji napadaju druge, ali od njih i ne tražimo poštovanje", rekao je Nikolić.

Nikolić kaže da je, sumirajući mandat koji je proveo i kao vrhovni komandant Vojske, ponosan što je imao priliku da provede pet godina sa oficirima i generalima Vojske Srbije.

"Ponosan sam i što sam bio deo Vojske koja zna kakav teret nosi na leđima i koja uvek ispunjava sve obaveze koje joj nameće naša slavna istorija, a i naša želja da nam deca žive u budućnosti mirno, slobodno, da vojska bude zaslužna za to da nemaju strahove koje su generacije pre njih nosile", rekao je Nikolić.

On je istakao da je Vojska imala ozbiljne izazove koje je podnijela stoički, među kojima su i ozbiljne ekonomske reforme, ali i elementarne nepogode u kojima je pokazana veza srpskog naroda i vojske.

"Imamo migrantsku krizu, u kojoj obavljate posao zajedno sa policijom, na koji nije stigla nijedna primedba, čak ni od onih koji imaju primedbe na to što postojimo", rekao je Nikolić.

On je pohvalio pripadnike Vojske Srbije na učešću u međunarodnim mirovnim misijama.

Govoreći o zajedničkim vojnim vežbama sa vojskama iz različitih dijelova svijeta, Nikolić je rekao da pripadnici Vojske Srbije imaju vježbe kao apsolutno neutralna vojna sila sa vojnicima koji nisu vojno neutralni.

Čestitajući Dan Vojske Srbije, Nikolić je istakao da je uvjeren da vojsku čekaju bolji dani, a Srbiju oporavak koji će uticati na to da se vojni resursi poprave, a sve s ciljem da se odbrani teritorija Srbije.

Nikoliću su prigodne poklone uručili ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Karadoz

19.04.2017 13:28

Od koga se ocekuje da napadne Srbiju?

ODGOVORITE
Name

Cirko

19.04.2017 14:13

Šta se praviš lud kad znaš tradicionalne neprijatelje

Name

@CIRKO

19.04.2017 17:03

A Srbija ima neke prijetelje, nebitno jesu li tradicionalni ili ne? Npr Crnu Giru i tako to, pa i oni vam leđa okrenuše.

Name

Zool

19.04.2017 13:28

Ovaj gdje je Srbe branio vise ih nema.

ODGOVORITE
Name

Damir

19.04.2017 15:16

hahahaha koje ste vi lude.

ODGOVORITE