Apel: Nemojte se prodati

Sutra će biti održana sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će biti razmatran set zakona o akcizama. Tim povodom iz Udruženja malih i srednjih poljoprivrednika u BiH apelovali su na parlamentarce da glasaju protiv povećanja akciza.

Bosna i Hercegovina 19.04.2017 | 11:11
Apel: Nemojte se prodati
Kako poljoprivrednici navode u pismu upućenom poslanicima u PD PS BiH, na prethodnoj sjednici na kojoj su parlamentarci glasali protiv seta zakona o akcizama, pokazali su hrabrost i odlučnost, te su svjesni izuzetno teške situacije u poljoprivredi u cijeloj BiH.

"Podsjećamo vas da su nam federalne vlasti značajno smanjile podsticaje za poljoprivredu u posljednje tri godine, sa isplatom nam kasne više od pola godine, a nekima još nisu isplaćeni podsticaji iz 2014. godine. Mi dobijamo mrvice dok se raznim tajkunima redovno isplaćuju milionski iznosi", navodi se u pismu Udruženja malih i srednjih poljoprivrednika u BiH.

Ističu da ih vlasti BiH ostavljaju bez sredstava EU već nekoliko godina, bez zaštite od daleko razvijenije kunkurencije iz uvoza i sada im još hoće da povećaju akcize na gorivo za autoputeve koje mi našim traktorima nikako ne koristimo.

"Uvođenje plavog dizela nam se obećava od 2010. godine i još nije uveden dok naša kunkurencija iz susjednih zemalja i zemalja EU ima plavi dizel dugi niz godina. Vjerujte da bi većina nas najradije napustila zemlju i otišla trbuhom za kruhom, ali nama ni to nije omogućeno, jer imovinu prodati nemamo kome, a rate kredita će nas stići gdje god odemo", navedeno je u pismu.

Zadnja nada spasa ste nam vi poslanici koji prethodnu sjednicu niste podržali nerealne odluke i zaustavili ste trenutno povećanje akciza za gorivo, navodi se u pismu.

"Molim vas da i na ovoj sjednici ostanete odlučni, hrabri i glasate protiv povećanja akciza", navode poljoprivrednici, te dodaju:

"Molim vas pomozite nam, nemojte nas izdati i prodati se onima koji svake godine dobijaju milionske podsticaje na štetu nas malih i srednjih poljoprivrednika kojih je najviše i koji smo i zaslužni za održivost poljoprivrede i zaslužujemo biti njeni nosioci u BiH."

Udruženje malih i srednjih poljoprivrednika u BiH

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

knez

19.04.2017 09:32

Ovo je ljudski apel. Ali garantujem, neki su vas vec prodali! Pratite sutra glasanje i sve ce vam biti jasno.

ODGOVORITE
Name

Šta

19.04.2017 10:12

Šta kao ti si otkrio Ameriku pa naravno da uvijek imaju papci koji će se prodati.Većinu poslanika uopšte ne interesuje kako žive građani.ilI bar da ih interesuje jedna značajna grupacija kao što su poljoprivredni proizvođači ili demobilisani borci

Name

kogde

19.04.2017 10:02

Bolje nisu ni zasluzili poljoprivrednici!! kad je bio protest u Gradisci okupilo ih se dvjesta!! da ne kazem sta su !! nisu bolje ni zasluzili

ODGOVORITE
Name

The end

19.04.2017 10:19

Nastavak uništenja domaće proizvodnje, sutra u zakazanom terminu. Nalogodavac MMF, poslanici izvršioci.

ODGOVORITE
Name

AR

19.04.2017 10:31

Mozete vi apelovati kolko hocete sve je to uzalud.Ko vas slusa treba da se prikupi ujam sad ce godisnji odmori pa nemislite valjda da nasi politicari treba da provedu citavo ljeto u bih treba da odu ljudi na exkluzivne odmore da pokazu kakav je standard u nasoj lijepoj

Name

Tito

19.04.2017 10:29

Potpuno se slazem, i pozivam poslanike aktuelne vlasti, da glasaju po ljudskom i moralnom nahodjenju, a nikako po striktnom naredjenju "velikog vodje". Imajte na umu da vas je narod izabrao na tu funkciju, zato pokazite da ste zahvalni narodu i da vam je stalo do gradjana ove nesretne nam drzave.

ODGOVORITE