Zašto krije da ide na sastanak MMF-a?

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović jutros je otputovala u Zagreb, odakle je avionom, preko Frankfurta, odletjela u SAD, nezvanično saznaje BN televizija. Navodno, s njom su u SAD otputovali Igor i Goran Dodik, sin i brat predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Republika Srpska 18.04.2017 | 19:36
Zašto krije da ide na sastanak MMF-a?
Kako je večeras objavio portal Istinito, Cvijanovićeva će prisustvovati tradicionalnom proljećnom zasjedanju MMF-a i Svjetske banke koje će se održati u Vašingtonu od 21. do 23. aprila.

Prema izvorima BN televizije u Vladi RS, premijerka će službeno boraviti u Vašingtonu, a o razlozima njenog puta tražili smo zvaničnu informaciju iz Biroa za odnose s javnošću.

Pitanja su se odnosila na razloge premijerkinog službenog puta u Ameriku i imena eventualnih članova delegacije.

Iako je Vera Sajić, šefica Biroa za odnose s javnošću najavila odgovor, on ipak nije stigao.

Iz Vlade RS nije zvanično najavljen odlazak delegacije RS na zasjedanje MMF-a, kao što je to bilo uobičajeno prethodnih godina. Odgovor bi mogao da se krije u činjenici da je u domaćoj javnosti sve veće nezadovoljstvo enormnim zaduživanjem Republike Srpske, ali i najavljenim povećanjem akciza na naftu i naftne derivate.

Zanimljivo je i da se nakon prošlogodišnjeg skupa MMF i Svjetske banke u Vašingtonu, premijerka Cvijanović pohvalila novim trogodišnjim kreditnim aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom od 1,05 milijardi maraka.

Činjenica da premijerka u SAD stiže dva dana prije zvaničnog početka Spring Meetings 2017 ukazuje na to da ona ima i drugih planova, koji se navjerovatnije odnose na rad Predstavništva RS u Vašingtonu i pokušaje lobiranja za ukidanje američkih sankcija predsjedniku RS Miloradu Dodiku.

Federalni premijer Fadil Novalić, koji će takođe učestvovati na proljećnom zajedanju MMF-a i Svjetske banke, još juče je otputovao u SAD. Za razliku od premijerke Cvijanović koja je od javnosti sakrila razloge odlaska u SAD, Novalić se sinoć iz Njujorka telefonom uključio u emisiju FTV "Pošteno".

Jedan od razloga za premijerkinu tajnovitost u vezi odlaska u SAD mogli bi da budu njeni saputnici. Naime, televizija BN je objavila da zajedno sa Željkom Cvijanović u SAD putuju Igor i Goran Dodik, sin i brat predsjednika RS Milorada Dodika.

U izvještaju BN televizije se navodi da će Igor i Goran Dodik nastaviti put ka Majamiju na Floridi i podsjeća da tamo prijatelj Dodikovih, vlasnik famoznog Farmlanda, Dragan Vasiljević, ima nekretnine i razvijen biznis.

Inače, tradicionalnom godišnjem skupu u sjedištu MMF i Svjetske banke u Vašingtonu koji zvanično traju od 21. do 23. aprila, prisustvuju guverneri centralnih banaka, ministri finansija i predstavnici najvažnijih finansijskih institucija.

Nije prvi put da premijerka krije od javnosti s kim se sastaje i koliko njen boravak u SAD košta građane. Ostao je upamćen njen odlazak u Ameriku 20. januara, na inauguraciju Donalda Trampa.

Cijeli svijet obišla je fotografija na kojoj se vidi kako Željka Cvijanović, zajedno sa suprugom predsjednika Milorada Dodika, sa velike udaljenosti posmatra svečanu ceremoniju. Iako je novinarima još 25. januara obećala detaljnije informacije o susretima i troškovima puta, nikada ih nije saopštila.

“Otprilike je to bilo manje nego kada odlazim na MMF. Išla sam o trošku Vlade Republike Srpske, što se tiče avionske karte. Što se tiče drugih troškova, nisam bila u obavezi da ih plaćam. Bilo je to uglavnom mnogo jeftinije nego kad idem na MMF“, rekla je tada Željka Cvijanović.

Drugi premijerkin odlazak u Vašington bio je onaj na Molitveni doručak. O ovom posljednjem, nije bilo čak ni zvanične najave.

Otud i naše pravo da pitamo – da li je tačno da su sa premijerkom u Ameriku otputovali sin i brat predsjednika RS Milorada Dodika i da li i oni putuju o trošku građana?

Navodno, njih dvojica planiraju da nastave put do Majamija. O razlozima njihovog puta ne znamo ništa, osim da prijatelj Dodikovih i vlasnik Farmlanda, Dragan Vasiljević, u Majamiju ima razvijen biznis i velelepnu zgradu.

(BN televizija/Istinito)

Komentari / 40

Ostavite komentar
Name

vjerovatno

18.04.2017 17:45

Vjerovatno je Vasiljević u Majami preselio i krave iz Farmlanda.

ODGOVORITE
Name

špekulacije

18.04.2017 18:32

ODNELI DODIKOVI MILIONE SKRITI NA SIVE STRANE SVETA miliarda Rusija milijarda Svica milijarda Srbija milijarda Izrael jos Australija Amerika i Srbska moze da štrajkuje

Name

Mozda i Milana Perduva?

18.04.2017 18:37

Koji je bio doskorasnji clan upravnog odbora te firme, nakon sto je pobjegao iz Slatine prethodno napravivsi Gerontoloski centar, koji nikada nije proradio, a Perduv se dobro finansijski omrsio i onda po treci put (mjestani se nadaju i poslednji) pobjegao u Zagreb ostavivsi ogromne dugove iza sebe..

Name

Mi Sami

18.04.2017 19:35

prikriva se pokradeno...Pavlovic banka,farmaland...prikrivanje.

Name

Maybe

19.04.2017 11:17

A da sad prepiše na stvarnog vlasnika?

Name

Luka

18.04.2017 17:55

Njegovo pomilovanje koje trazi u Americi kosta ce nas desetine miliona,hiljade penzija i ko zna cega jos!? Nije Zeljka otisla samo onako nego da vidi koliko kosta Miletovo pomilovanje!?

ODGOVORITE
Name

miloš

18.04.2017 18:04

Znaš li ti koja je cijena američke riječi -poštenja???Da prodaš čitavu RS to su male pare za SAD

Name

Re luka

18.04.2017 18:09

Upravu si izgleda da su pare u americi koji je pokrad od republike srbske navodno za koju se grcevito bore zato cesto se putuje preko okena.

Name

Rada

18.04.2017 19:22

A zbog cega da trazi pomilovanje od onih koji bacaju bombe gdje god im padne napamet.

Name

RE milos

18.04.2017 21:11

Amerikanci i postenje nemoj me zasmijavat,da si rekao Kinezi ili Japanci ajde.

Name

Farmland

18.04.2017 18:00

Pokrali su milione preko farmlanda i robnih rezervi,500 junica,telad,uskladisteno zito,majdani prekopanog polj.zemljista i sljunka za autoput a neposredni izvrsioci tzv direktot farmlanda Mladenko topalovic,njegov kum Darko Sandara,brat od tetke Goran Djukic,Predrag Zgonjanin...svi znaju za taj ogromni kriminal samo ne zna sipa i Dragan Mektic

ODGOVORITE
Name

Auto

18.04.2017 18:33

...a desetine sluzbenih audija,mercedesa,bmw,porshea,koji su preko noci nestajali s farme muznih krava.

Name

Farmaland

18.04.2017 18:08

Nije to na Floridi vlasnistvo Dragana Vasiljevica vec Milokrada Duduka.

ODGOVORITE
Name

Marsal

18.04.2017 18:32

Ne pretjeruj,nije to nista njegovo,to je sve narodno, samo sto sada trenutno to on koristi,ali kada on umre to sve ce ostati nama-narodu.(Al,u panjevima).

Name

Nije nego

18.04.2017 18:39

Ako narod ne ustane i ne pokrene se biće potpuno uništen. Narod mora naći nadasve poštene ljude koji će ga voditi nekoliko godina, a tek onda provesti izbore, dok se duštvo malo bar oporavi i sredi poslije ovog sistematičnog razaranja. To je jedini naš spas.

ODGOVORITE
Name

Stokan

18.04.2017 19:46

Znaju oni vrlo dobro da nemaju posla sa narodom.

Name

Kontrola

18.04.2017 18:41

Poslao ih mile u kontrolu da vide šta je sa parama,opljackane pare od građana Republike Srpske je stavljao na račune bitangi kao što je ovaj iz farmalenda! Krade Republiku Srpsku,pare šalje u inostranstvo na račune propalica kao što je on,a onda tim parama privatizuje firmi po RS,sad gubi tlo pod nogama i nije siguran hoće li mu dripci na čije je račune prebacivao pare vratiti iste ili će ih zadržati za sebe! Zadrzace ih za sebe a tebi Milorade žele sve najgore kako bi novac ostao kod njih! Od novca nema ništa kukavici!!!

ODGOVORITE
Name

Sokolac ekipa

18.04.2017 18:44

Zeljka ide malo u Shoping sa famelijom Dodik u Ameriku.Zna da vise dzabe nikad nece putovati kao sada a predlaze isplate u ratama duznicima ciji novac trosi na hirove.

ODGOVORITE
Name

Vjerovatno

18.04.2017 18:48

Vjerovatno sa je konsultuju u vezi Sjeverne Koreje.Ameri musle da imamo isti sistem pa ko vele vi to znate dajte pomozite da se to tamo demontira.A kako bi se Mili skinule sankcije.

ODGOVORITE
Name

Milan

18.04.2017 18:50

Idu u dizniled,da se malo slikaju,u soping,i u zoloski vrt,tamo im je mjesto,a zeljku nek stave u kavez s majmunima jer tako i izgleda

ODGOVORITE
Name

U koliko afera je aktivna familija Dodik

18.04.2017 19:04

Ne znaju ni sami! Javnost zna i piše sporadično, ali nema nomenklature. Sigurno im odvjetnici vode registar i kontroliraju dobit. Inače svi poslovi koje su privatno vodili su propali. Toliko o sposobnosti. Budžet RS je idealan! Do kada?!

ODGOVORITE
Name

Me

18.04.2017 19:18

... sve ce to narod pozlatiti, .. ne,.-platiti

ODGOVORITE
Name

farmalad

18.04.2017 19:22

Kompleksi gore a Zeljka se ceslja.

ODGOVORITE
Name

Goran Popovic

18.04.2017 19:26

Ode žena da vidi jel se primilo štogod što je posijala prošli put! Mraz udario!

ODGOVORITE
Name

labud

18.04.2017 19:27

Pretpostavljam da ce se u SAD-u sastati sa predsjednikom......od nekih tamosnjih klubova.

ODGOVORITE
Name

Zoran

18.04.2017 19:31

Stvarno smijesno,samo uzalud komentarisete,zasto nesto ne poduzmete,kad pojedinci izadju da protestuju jer imaju hrabrosti svi ostali se kriju kao kukavice jer se boje,neznam samo sta mogu da izgube.Sto se tice Predsjednika Dodika on je mala Maca sta bih ja radio,jer njega je Narod birao i to mu dopustio.Nego manite se politike i gledajte kako da prezivite,jos se nije rodio pravi Vodja koji ima hrabrost i viziju promijena.

ODGOVORITE
Name

Zoran

18.04.2017 19:31

Stvarno smijesno,samo uzalud komentarisete,zasto nesto ne poduzmete,kad pojedinci izadju da protestuju jer imaju hrabrosti svi ostali se kriju kao kukavice jer se boje,neznam samo sta mogu da izgube.Sto se tice Predsjednika Dodika on je mala Maca sta bih ja radio,jer njega je Narod birao i to mu dopustio.Nego manite se politike i gledajte kako da prezivite,jos se nije rodio pravi Vodja koji ima hrabrost i viziju promijena.

ODGOVORITE
Name

Gojko

19.04.2017 05:55

Pa kao da je bitan komentar ovih par budala na portalu! Sve isti se vrte i lupaju gluposti, šta god da se pojavi oni opletu po Dodiku. Bujrum

Name

Milija

18.04.2017 19:37

A đedo, jesu li i đeda poveli da i on malo vidi Amerike?

ODGOVORITE
Name

Kurir

18.04.2017 19:51

Odnjela Zeljka bure rakije od Kosarca poklon Trampu da skine sankcije Dodiku.

ODGOVORITE
Name

Dragan

18.04.2017 19:54

Ovo će nas koštati par desetina hiljada dolara. A one posete UK ambasadi i dilovi sa njima, koje praktikuju neki vaši miljenici, će se plaćati srpskim glavama. Kao i svaki put kad su Srbi primali instrukcije od Engleza.

ODGOVORITE
Name

Tačno za Engleze!

19.04.2017 15:49

Glupi Srbi ih slušali pred oba svjetska rata. Mislim vlast. Sto su Ameri, ako ne Englezi? Sad se treba držati Njemaca. Nema Srbina na vlasti koji je donio svom narodu prosperitet! Ili protuve i hulje, ili glupi koji nisu znali odabrati u određenoj situaciji saveznike i zaštitnike. Pogledajte Hrvate, kako su pametno igrali kroz istoriju!

Name

Veto

18.04.2017 20:47

ZELJKA 007.

ODGOVORITE
Name

Borovo Bata

18.04.2017 20:56

Ma Marinko Senator,poslanik i direktor Beme,poslao po Zeljki nove cipele za Melaniju i Cevape za supruga.

ODGOVORITE
Name

vojo

18.04.2017 21:45

Čista posla nisu dok ovaj dvojac ide, a i to sa .MF je preslo svaku granicu.

ODGOVORITE
Name

Award

18.04.2017 22:21

Pogodovali su MMF-u i Svjetskoj banci kad su pristali na novi Zakon o bankama, prenijeli nadležnost i olakšali centralizaciju i kontrolu. Izgubili smo kreditni manevarski potez, sad ćemo šipak razvijati svoje firme. A za nagradu premijerka je dobila još jedan put u USA! Usput se obavi još nešto.

ODGOVORITE
Name

Mrcevci

19.04.2017 05:47

Idu ljudi da vide sta CE SA imovinom Tramp ih bas zezno a odgovor od doticne Vere Sajic CE te sigurno tacan dobiti bolje ispitajte koja je veza gos.glavonje I doticne Vere osim sto je najbolja prijateljica porodice Gorana Dodika mozda tu I'ma Jos nesto potrudite se pa CE vam sve biti jasno

ODGOVORITE
Name

Oskar i Nobel

19.04.2017 06:14

Vlast MD je nagradjena od MMF-a za rad i pogodovanje njima.

ODGOVORITE
Name

vitamin Ze

19.04.2017 07:34

Ide da ugovori jos nesto sto nisu prodali,prije ropstva za nas.

ODGOVORITE
Name

Ljubinka

19.04.2017 12:53

Onako kako se Vera Sajić javlja na telefon je skandalozno

ODGOVORITE