Jedanaest najopasnijih turističkih destinacija na svijetu

Neka mesta na svetu mogu adrenalinskim zavisnicima da pruže sve što im je potrebno. . .

Putovanja 18.04.2017 | 11:27
Jedanaest najopasnijih turističkih destinacija na svijetu
Na svetu postoje brojna mesta koja su pravi raj na zemlji za one koji čeznu za uzbuđenjima. Ako spadate u ljude koji vole da im odmor bude začinjen dozom opasnosti, ovo su prava mesta za vas, prenosi "Brajtsajd“.

1. Dolina smrti u SAD – može se smatrati vrelom rernom planete Zemlje. Zapanjujuća pustinja drži rekord što se tiče temperature, koja može da dostigne 56.7 stepeni. Bez obzira koliko vam je tvrda koža, jako sunce i vrelina će vas brzo iscrpeti. Ako kod sebe nemate vodu, preživećete samo 14 sati.

2. Danakilska pustinja u Eritreji – od drugih pustinja se razlikuje po temperaturi od oko 50 stepeni, brojnim aktivnim vulkanima i gejzirima koji prskaju otrovne gasove. Mnogi ovo mesto nazivaju paklom na Zemlji, ali i dalje privlači hrabre entuzijaste. Svako ko želi da poseti ovu pustinju mora da zna da je odlazak bez stručnog vodiča strogo zabranjen.

3. Maunt Vašington SAD – planina koja drži svetski rekord po brzini vetra na površini Zemlje. Najveća zabeležena brzina iznosila je 327 kilometara na sat. Jačina vetra nije jedino šta je opasno ovde. Na ovom području tempetarura može da padne čak 40 stepeni ispod nule, a jake snežne padavine čine da planina, iako ima prosečnu nadmorsku visinu, bude vrlo opasno mesto. Opterećenje koje ljudsko telo ima ovde može se uporediti sa opterećenjem koje se doživi na planini Mont Everest.

4. Vulkan Sinabung u Indoneziji – aktivan vulkan koji se nalazi na ostrvu Sumatra. Erupcije koje ostavljaju ljude bez kuća, su ovde česte. Gradovi i sela koja se nalaze u blizini vulkana potpuno su bili prekriveni lavom i pepelom posle erupcija koje su se dogodile 2010, 2013, 2014. i 2015. godine. Poslednja erupcija bila je 27. februara 2016. i tada su smrtonosan vulkanski gas, kamenje i pepeo izbačeni na više od 2.500 metara. Niko ne može da predvidi šta će ovde biti već sutra.

5. Ostrvo zmija u Brazilu – ostrvo sakriveno na obali Brazila prepoznaje se kao najopasnije mesto na svetu. Razlog za to je vrlo jednostavan.Ovde žive najotrovnije zmije i to u proseku pet primeraka zlatne zmije po kvadratnom metru. Nakon brojnih priča o stradanju posetilaca, brazilska vlada je zabranila iskrcavanje na ostrvo.

6. Dolina smrti na Kamčatki u Rusiji – rusko poluostrvo ima svoju dolinu smrti, u blizini doline gejzira. Visoka koncentracija otrovnih gasova u ovom području predstavlja opasnost za sav živi svet. Biljke i životinje brzo uginu, dok ljudi dobiju groznicu, vrtoglavicu i bude im hladno.

7. Nacionalni park Madidi u Boliviji – na prvi pogled ovo mesto je živopisno, ali je ustvari vrlo opasno i to zato što poseduje otrovan i agresivan biljni svet. Kontakt sa nekom od biljaka može da izazove ozbiljan svrab, osip i vrtoglavicu. Čak i mala rana može da se inficira tropskim parazitima.

8. Kraljevstvo slonova u okrugu Konburi na Tajlandu – Ovde je turistima zanimljivo da dođu, jer mogu slobodno da se voze splavom i hrane krokodile. Splav je napravljen od drveta i održavaju ga plastični burići. Turistima zakače meso na štap za pecanje i na taj način hrane krokodile, a zanimljivo im bude i da izmaknu štap baš u trenutku kad se životinja dovoljno približi hrani.

9. Koralno ostrvo Bikini u okviru Maršalovih ostrva – Pošto se nalazi izgubljeno usred okeana, ostrvo deluje kao raj.Nažalost, služilo je za brojne nuklearne probe koje su ga učinile radiokativnom nedođijom. Stanovnici su bili prisiljeni da se isele, a ostrvo je i danas, zbog visoke radijacije, opasno za život.

10. Afarska depresija u Etiopiji – vulkan Erta Ale je jedan od najopasnijih vulkana na svetu. Manji zemljotresi konstantno potresaju ovo područje i ujedno stvaraju duboke ponore. Potresi se dešavaju zato što vulkan leži na dva jezera lave i njena količina se stalno menja.

11. Jezero Natron u Tanzaniji – deluje i kao pejzaž vanzemaljaca. Kora koju je stvorila alkalna so je toliko opasna da svi koji dođu u kontakt sa njom umiru. Plivanje u jezeru je strogo zabranjeno, a jak miris vodonika vam neće dozvoliti da se dugo divite zapanjujućem prizoru.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar