Analiza: Evo zašto je Zvezdinih +3, zapravo +4...

Uoči superligaških plej-of i plej-aut borbi podsećamo vas šta će se gledati ako timovi budu izjednačeni po broju bodova.

Fudbal 18.04.2017 | 00:00
Analiza: Evo zašto je Zvezdinih +3, zapravo +4...
Aktuelni šampion i lider Superlige Srbije, Crvena zvezda, u plej-of, odnosno poslednjih sedam kola prvenstva, ulazi sa tri boda prednosti u odnosu na drugoplasirani Partizan, sa kojim se sastaje već u utorak. Eventualni poraz crveno-belih, međutim, ne bi doneo smenu na vodećoj poziciji, iako bi ekipe bile izjednačene, a crno-beli bili uspešniji u međusobnim duelima ove sezone.

U septembru prošle godine, Partizan je kao domaćin slavio 1:0, a zatim je 4. marta na stadionu Rajko Mitić bilo 1:1. Čak i da gosti u utorak (17.30, TV Arena Sport) ponovo ostvare pobedu i izjednače se sa najvećim rivalom po broju bodova, biće im potreban najmanje još jedan kiks ekipe Miodraga Božovića, jer će o konačnom plasmanu na tabeli odlučivati broj osvojenih bodova u preliminarnoj fazi. Bilo da se radi o šampionskoj trci, borbi za mesta koje vode na međunarodnu scenu ili opstanku u ligi.

Podsetimo, Crvena zvezda je posle 30 odigranih kola imala 79 bodova, šest više od Partizana.

Evo i šta piše u zvaničnim propozicijama takmičenja:

"U slučaju da posle preliminarne faze i podele bodova u skladu sa principima iz člana 24. na početku, u toku, kao i na kraju finalne faze prilikom formiranja tabele i utvrđivanja konačne tabele dva ili više kluba imaju isti broj bodova, o zauzetom mestu odlučuju:

Za DVA kluba:

- broj ostvarenih bodova u preliminarnoj fazi
- broj ostvarenih bodova na utakmicama između tih klubova, odigranim u preliminarnoj fazi
- ako je isti broj bodova - bolja gol razlika na utakmicama između tih klubova, odigranim u preliminarnoj fazi,
- ako je i dalje isto stanje - prema obavezujućim propisima UEFA, da se golovi dati u gostima računaju 'dvostruko' - povoljnija razlika između postignutih i primljenih golova na utakmicama između tih klubova, odigranim u preliminarnoj fazi,
- ako je i dalje isto stanje - bolja gol razlika na svim utakmicama u celom ciklusu takmičenja u Super ligi
- ako je i dalje isto stanje - veći broj postignutih golova na svim utakmicama u celom ciklusu takmičenja u Super ligi
- ako je i dalje isto stanje - bolje mesto na tabeli 'fer pleja' u celoj sezoni u Super ligi
- ako je i dalje isto stanje - ako su dva Kluba sa istim brojem bodova na prvom i drugom mestu u tabeli takmičenja za Superligu ili na mestu koje obezbeđuje učešće u takmičenju UEFA, a takođe i klubovi čiji plasman odlučuje o ispadanju, organizuje se baražna utakmica na neutralnom terenu, koji odredi Zajednica. U slučaju nerešenog rezultata u regularnom vremenu odigraće se produžeci 2 x 15 minuta, a u slučaju da i dalje ostane nerešen rezultat, sudija će presuditi izvođenje penala prema važećim propisima.

Za VIŠE od dva kluba:

- broj ostvarenih bodova u preliminarnoj fazi
- broj ostvarenih bodova na utakmicama između tih klubova, odigranih u preliminarnoj fazi,
- ako je jednak broj bodova - bolja gol razlika između postignutih i primljenih golova na utakmicama između tih klubova odigranim u preliminarnoj fazi,
- ako je jednak broj bodova - bolja gol razlika između postignutih i primljenih golova na svim utakmicama u preliminarnoj fazi,
- ako je i dalje isto stanje - bolja gol razlika na svim utakmicama u celom ciklusu takmičenja u Super ligi
- ako je i dalje isto stanje - veći broj postignutih golova na svim utakmicama u celom ciklusu takmičenja u Super ligi
- ako je i dalje isto stanje - bolje mesto na tabeli 'fer pleja' u celoj sezoni u Super ligi
- ako je i dalje isto stanje - izvlačenje (žreb) koje će izvršiti Direktor lige na sednici Izvršnog odbora Zajednice".

TABELA PLEJ-OF (POSLE PODELE BODOVA): Crvena zvezda 40, Partizan 37, Vojvodina 30, Napredak 26, Mladost 24, Radnički 22, Voždovac 22, Javor 21.

TABELA PLEJ-AUT (POSLE PODELE BODOVA): Čukarički 20, Spartak 19, Rad 18, Bačka 14, Metalac 14, Radnik 13, Novi Pazar 10, Borac 9.

TABELA PRELIMINARNE FAZE:Crvena zvezda 79, Partizan 73, Vojvodina 59, Napredak 52, Mladost 48, Radnički Niš 44, Voždovac 43, Javor 42 (plej-of), Čukarički 40, Spartak 38, Rad 35, Metalac 27, Bačka 27, Radnik 25, Novi Pazar 20, Borac 18.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar