Upotreba elektronskih uređaja opasnost za zdravlje mališana

Moderne tehnologije zavladale su našim životima, pa i onih najmlađih. O posledicama prekomerne upotrebe mobilnih telefona, računara i drugih sličnih uređaja, na zdravlje dece, često se ne razmišlja.

Zdravlje 16.04.2017 | 10:38
Upotreba elektronskih uređaja opasnost za zdravlje mališana
U školskom dvorištu već na prvom koraku zatiču se deca s mobilnim telefonom u rukama. I najstariji osnovci, kažu, da gotovo nikuda ne idu bez telefona. Pre svega, jer im uliva osećaj sigurnosti - znaju da mogu da zovu za pomoć u nepoželjnim situacijama.
Preko telefona nekada uče, a najviše ga koriste da se zabave - posećuju društvene mreže i igraju video-igre. Neki su svesni da preteruju u upotrebi.
Preterana upotreba mobilnog telefona i drugih sličnih uređaja može da košta zdravlja. Posebno je opasno, upozoravaju stručnjaci, da najmlađi u ranom razvoju sate i sate provode ispred ekrana.

Pedijatar Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj docent doktor Goran Čuturilo ističe da je u studijama pokazano da prekomerna upotreba ekrana štetno utiče na razvoj govora i kognitivni, to jest intelektualni razvoj deteta.

„Takođe, vodi ka većem riziku od bolesti koštano-zglobnog i mišićnog sistema i do gojaznosti. Nas koji smo bili vrlo aktivni u detinjstvu, pa nas boli kičma i sve nas boli, a oni kada dođu u četrdesete godine to će biti katastrofa za njih“, objašnjava dr Čuturilo.

Druženje sa drugarima neretko se zamenjuje druženjem sa mobilnim telefonom, tabletom, kompjuterom. Moguća posledica je otuđenje.

„Povlačenje u sebe, znači strah da se izađe na ulicu, strah od ljudskog kontakta, prosto strah da osoba može da bude povređena ukoliko na bilo koji način bude otvorenija“, objašnjava Vukašin Cobeljić psiholog Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj i dodaje da nakon toga usledi tužni afekat, depresivni afekat jer ne postoji zbližavanje, ne postoji razmena sa drugom osobom u pravom ljudskom smislu.
Da bi rizik od brojnih štetnih uticaja koje tehnologija može da emituje na zdravlje dece bio manji, treba se pridržavati preporuka.

Jedna od njih koja je, kažu u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, zasnovana na naučnim istraživanjima, govori sledeće:

- Decu do godinu i po dana uopšte ne treba izlagati digitalnim tehnologijama
- Između 18. i 24. meseca ekrane mogu koristiti u prisustvu roditelja
- Od druge do pete godine mališani ih mogu koristiti samostalno, ali ne više od sat dnevno
- Starija deca i adolescenti mobilne telefone, tablete i druge uređaje ne treba da koriste više od sat i po dnevno, a uz to preporučuje se bar sat fizičkih aktivnosti.

RTS
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar