Liga Evrope - 1/4-finale: Obradović dočekuje Zlatana

Večeras se igraju mečevi četvrtfinala Lige Evrope, a najzanimljiviji susret je u Briselu gde Anderleht dočekuje Murinjov Mančester Junajted.

Fudbal 13.04.2017 | 18:00
Liga Evrope - 1/4-finale: Obradović dočekuje Zlatana
U ostalim mečevima Šalke gostuje Ajaksu, Selta u Vigu dočekuje belgijski Genk dok će Lion biti domaćin Bešiktašu. Svi mečevi igraju se od 21.05.

Anderleht - Mančester Junajted

Tim naši Ivana Obradovića i Uroša Spajića, koji sa klupe predvodi Rene Veiler, ima pet pobeda u poslednjih šest evropskih mečeva kod kuće, a u poslednjih deset duela u svim takmičenjima nemaju poraz. Još uvek se ne zna da li će Lukaš Teodorčik, najbolji strelac tima u ovom takmičenju sa pet pogodaka biti u sastavu, s obzirom da nije potpuno zalečio povredu ramena.

„Lukas nije trenirao danas, još uvek trpi bolove i ne znamo da li će igrati. Sigurno neće biti u prvih 11, izjavio je Veiler.

Da ga zamene u golgeterskom učinku mogu najskupli igrač u istoriji belgijskog klupskog fudbala Nikolae Stančiu, kao i Frenk Ačeampong. Njih dvojica su zajedno postigli sedam golova u drugom po jačini evropskom klupskom takmičenju.

„Sjajno je što imamo priliku da testiramo svoje mogućnosti na ovako visokom nivou. Mi smo profesionalci i uvek želimo da pobedimo, ipak realni smo i svesni smo da je Junajted favorit“, bio je iskren trener Anderlehta.

O sasvim solidnom nastupu u Evropi Murinjovih pulena svedoči podatak da nemaju poraz u poslednjih šest mečeva. Portugalac ima velike kadrovske probleme pred ovaj susret, s obzirom da neće moći da računa na Vejna Runija, Huana Matu, Fila Džonsa, Krisa Smolinga i Ešlija Janga, a pod znakom pitanja su David De Hea i Antonio Valensija.

"Runi nije zadovoljan svojim stanjem, ima loš osećaj kada je u pitanju zglob... Videćemo kako će biti za vikend. Nemamo mnogo igrača i potrebno nam je da se svi što pre oporave", rekao je Portugalac za britanske medije.

Nema sumnje ko je najveća uzdanica „Crvenih đavola“, Ibra nosi ekipu čitave sezone a isto se očekuje i protiv Anderlehta. Šveđanin je na poslednjem gostovanju belgijskoj ekipi dao četiri pogotka dok je igrao za Pari Sen Žermen, što mu navijači sigurno nisu zaboravili. Zlatan je kao i prvi golgeter protivnika postigao pet golova, a prati ga Mhitarjan sa tri.

Ajaks - Šalke

Duel timova iz dve velike fudbalske nacije Holandije i Nemačke, koji se prvi put sastaju u okviru UEFA takmičenja. Blaga prednost u ovom susretu biće na strani domaćina, pre svega zbog očajne igre Nemaca u gostima, koji na poslednjih šest gostovanja imaju četiri poraza uz jedan remi.

Holandski tim ima samo jedan poraz u poslednjih 18 mečeva u svim takmičenjima, bore se za titulu u Erediviziji i puni samopouzdanja ulaze u ovaj dvomeč. Danac Kasper Dolberg predvodiće napad Petera Boša, dok njegov zemljak Lase Šene zbog povrede neće moći da pomogne svom timu.

Iako imaju šanse da obezbede plasman u Ligu Evrope (zaostaju četiri boda za 6. Frajburgom), fudbaleri Šalkea ne mogu biti zadovoljnin sezonom u Bundesligi. Zbog toga se očekuje da svu pažnju posvete Ligi Evrope, u kojoj za sada igraju dobro.

Šalke nikada nije trijumfovao u Holandiji a igrali su pet puta, što Konopljanki, Huntelaru i drugovima može biti dodatni motiv. Biće lišeni pomoći nekolicine igrača, a za Denisa Aoga i Bendžamina Stambulija još uvek nije potvrđeno da li će igrati.

Lion - Bešiktaš

Francuski tim pruža sjajne partije u Ligi Evrope, od kako su se uključili u takmičenje posle ispadanja iz Lige šampiona. Na dve utakmice kod kuće protiv AZ Alkmara i Rome postigli su 11 golova, čime su stekli simpatije mnogih koji vole efikasan fudbal. U nedelju su poraženi od Lorijena 4:1 na svom terenu, sada se očekuje pozitivna reakcija protiv na gostovanjima vrlo lošeg protivnika.

Najefikasniji igrači Francuza u ovom takmičenju su Nabil Fekir sa četiri, odnosno Aleksandre Lakazet i Muhtar Diakabi sa po tri pogotka, upravo oni će i predvoditi tim protiv Turaka.

Bešiktaš je jedini šampion svoje zemlje koji je ostao u takmičenju, a trenutni lider turskog šampionata imaće težak posao na ovom meču jer će nastupiti bez najboljih igrača Rikarda Kvarežme i Vinsenta Abubakara koji su povređeni.

Daleko od toga da u klubu za koji nastupa i naš Duško Tošić nemaju zamene za ove fudbalere, pa će tako u napadu biti Rajan Babel i sjajni Čenk Tosun koji ima tri gola na svom kontu u Ligi Evrope ove sezone.

Selta - Genk

Ko god da prođe iz ovog dvomeča, biće to njegov najveći uspeh u evropskim takmičenjima. Ovi timovi prvi put se sastaju u okviru UEFA takmičenja, a španski klub za koji nastupa Nemanja Radoja igrao je u grupnoj fazi sa još jednim belgijskim timom, Standardom iz Liježa, a oba meća završena su remijem.

Selta ove sezone igra dosta promenljivo, trenutno je deseta u La ligi i praktično je bez šansi da izbori plasman u Evropu naredne sezone. Do četvrtfinala izbacila je favorizovani Šahtjor, a zatim i Krasnodar, vođena Ijagom Aspasom pokušaće da nastavi niz sjajnih nastupa španskih timova u ovom takmičenju i dođe do same završnice.

Genk igra veoma dobro u međunarodnim utakmicama, za razliku od domaćeg šampionata gde nije uspeo da se plasira u plej-of za titulu. Njihov najbolji strelac u drugom po jačini evropskom takmičenju je Leon Bejli sa četiri pogotka, a uz njega najveće nade polažu i u drugog asistenta Lige Evrope Alehandra Posuela.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar