Barak Obama je "ruski" čovjek

Ruski saveznik u američkoj administraciji bio je bivši Barak Obama, a ne Donald Tramp, tvrdi "Vašington post", navodeći da je bivši predsjednik popuštao Rusima na svim poljima.

Svijet 13.04.2017 | 10:28
Barak Obama je "ruski" čovjek
Obama se tokom mandata odlučio za resetovanje odnosa sa Moskvom - potpisao je sporazum o nuklearnom programu Irana i odustao od oštrijih djelovanja protiv Bašara el Asada, navodi list. U tekstu se ističe da je Obama "gledao kroz prste Rusiji na akt agresije (na Krimu)" i pristao na apsurdan sporazum o nuklearnom oružju u prilog jedne strane.

Obama je ismijao ideju da je Rusija američki glavni geopolitički neprijatelj, podsjeća "Vašington post".

List optužuje Obamu za resetovanje odnosa sa Rusijom odmah nakon rata sa Gruzijom, potpisivanje sporazuma START-3, nuklearni sporazum sa Iranom, te pružanje ruke Rusiji povodom sirijskog pitanja, uz dopuštenje da se Moskva miješa na Bliskom istoku.

Ako se sve to ima u vidu, može se samo zaključiti da je Obama bio marioneta Rusije, i to ne radi nekih prljavih poslova, već iz svoje naivnosti i slabosti, ocjenjuje list.

S druge strane, izjave Donalda Trampa tokom posljednjih godinu i po dana često su bile glupe i sramne, navodi se u tekstu.

Ipak, promena Trampovog odnosa prema Rusiji zaustavila je medijsku histeriju i svakodnevne napade na Bijelu kuću vodećih američkih listova.

Imajući u vidu kritiku Trampove administracije na račun Rusije povodom Asada i napad na Siriju, čini se da nova administracija počinje da zauzima "razuman stav", navodi "Vašington post".

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar