Ruski veto na odluku o Siriji

Rusija je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku uložila veto na rezoluciju UN o osudi hemijskog napada u Siriji, javio je Rojters.

Svijet 12.04.2017 | 22:32
Ruski veto na odluku o Siriji
To je osmi put da je Rusija uložila veto na neku rezoluciju UN o Siriji, navodi agencija.

U Njujorku je održana sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj se glasalo o rezoluciji kojom se zahteva od sirijske vlade da saradjuje u istrazi o napadu za koji se sumnja da je izveden hemijskim oružjem u provinciji Idlib.

Zamenik ruskog ambasadora u UN Vladimir Safronkov izjavio je na sednici SB UN da će američka provokacija, kako je okarakterisao napad SAD na vazdušnu bazu u Siriji, samo ohrabriti one koji žele vojno rešenje šetogodišnjeg sirijskog sukoba, preneo je AP.

Safronkov je rekao da treba istražiti eventualni hemijski napad i zapitao se kakao su francuski eksperati utvrdili ko je odgovoran za napad kada niko nije posetio mesto gde se napad dogodio.

On je, takođe, optužio britanskog ambasadora u UN Metjua Rajkrofta da je mnogo zainteresovaniji za promenu režima u Siriji nego da u Siriju dođe mir.

Safronkov je istakao da je političko rešenje jedini način da se u Siriju vrate mir i smanje tenzije na Bliskom istoku.

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli upozorila je da SAD neće dozvoliti da ponovna upotreba hemijskog oružja prođe bez odgovora.

"Nećemo gledati na drugu stranu. Pažljivo pratimo šta režim radi", rekla je Hejli.

Hejli je upozorila Rusiju da izoluje sebe svaki put kada avioni sirijskog predsednika Bašara al Asada bace bombe na civile i svaki put kada Asad pokušava da dovede do gladi novu zajednicu.

Britanski ambasador U UN Metju Rajkroft rekao je da su britanski naučnici analizirali uzorke sa mesta gde se dogodio napad i zaključili da je upotrebljen sarin ili supstanca slična sarinu.

Velika Britanija zbog toga deli procenu SAD da je veoma verovatno da je sirijski režim odgovoran za napad sarinom na Kan Šeikun 4. aprila.

O rezoluciji će se glasati u 15 sati po lokalnom vremenu, a diplomate navode da se očekuje da će Rusija uložiti veto, što bi bio osmi put da Moskva iskoristi to pravo u Savetu bezbednosti kako bi blokirala akciju protiv saveznika Sirije, navodi AFP.

U rezoluciji se sirijska vlada poziva da obelodani planove letenja i druge informacije o vojnoj operaciji 4. aprila kada je izvršen napad na Han Šejhun. Traži se i pristup vazduhoplovnim bazama za istražitelje UN.

U tom napadu je poginulo najmanje 87 civila, među kojima 31 dete.

U pitanju je revidirani nacrt rezolucije, sličan onom koji su SAD, Britanija i Francuska prošle nedelje prosledile članicama Saveta bezbednosti, u kom se osuđuje napad u Idlibu.

Napad u provinciji Idlib već istražuje Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW), a ukoliko utvrde da je ta vrsta oružja korišćena, onda će OPCW i UN zajednički pokušati da utvrde ko je odgovoran za taj incident.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar