Ruski krst za ruske dobrovoljce

Na brijegu Stari grad, kod Višegrada, nekadašnjem utvrđenju plemića Pavlovića, danas je, nakon himni Republike Srpske, Rusije i boračke organizacije Srpske, otkriven krst od prohroma, visine 5,5 metara u pomen ruskim dobrovoljcima u otadžbinskom ratu.

Republika Srpska 12.04.2017 | 14:57
Ruski krst za ruske dobrovoljce
Krst je otkrio ruski dobrovoljac, novinar i pisac Boris Zemcov koji se 1993.godine borio u redovima Druge podrinske brigade VRS u Višegradu.

„Bilo bi bolje da su Rusi ovdje dolazili drugim povodom na kulturne svečanosti, da slušaju poeziju i muziku, ali kad je zatrebala pomoć srpskom narodu morali smo da se odazovemo i priteknemo mu u pomoć“, rekao je Zemcov, dodajući da bez obzira što je od tada prošlo 25 godina opet bi se isto ponovilo.



„Mi nismo više mladi kao što smo tada bili ali ako bude potrebna pomoć braći Srbima opet ćemo doći, a svjedočanstvo našeg međusobnog prijateljstva je što je u Dombasu na ratištu ima dosta srpskih dobrovoljaca", rekao je on.

Ovoj svečanosti na Starom gradu prisustvovalo je dvadesetak ruskih dobrovoljaca, obučenih u gradijske uniforme sa odlikovanjima i zastavama.



Neki od njih bili su učesnici bitaka oko Višegrada i svjedoci pogibije sedam Rusa, saboraca, koji su sahranjeni na Srpskom vojničkom groblju na Megdanu.

Jedan od njih bio je i Vladimir Sidrov koji je sa pripadnicima višegradske brigade učestovao u bici na brdu Zaglavak.

„ Bio sam u boju na Zaglavku gdje je poginuo ruski dobrovoljac Konstantin Bogoslovski i još dvojica, Vladimir Sofonov i Dimitrij Popov. O Konstantinu je prije dvije godine snimljen i dokumentarni film „Anđeo sa gore Zaglavak“, rekao je Sidrov.

Ratni komandant Druge podrinske brigade VRS potpukovnik Luka Dragičevič je podsjetio da su oni stigli iz Sibira, tri hiljade kolometara od Moskve, da se ovdje bore za srpski narod.

„Bila je to manja grupa boraca ali po borbenom moralu a i osposobljenosti bili su izvanredni. Njihov zančaj za našu brigadu je bio da su dolaskom napravili pravi moralni preokret u smislu odnosa srpskih boraca prema borbi. Borbeni moral sa njima se bio mnogo veći“, rekao je Dragičević.

Predsjednik predsjedništva boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić je istakao da je spomenik simbolično vraćanje duga ruskim dobrovoljcima i da je on donacija Doborovoljnog društva za vanredne situacije i prevencije Udruženja boraca ratova devedesetih godina iz Zvečana.

„Ruski krst šalje poruke mira, on nije ratno obilježje, kako to neki žele da prikažu i njegova poruka je da rata nikad više ne bude na ovim prostorima“, istakao je Vasić.

On je rekao da postoji inicijativa da se pored ovog izgradi i veliki pravoslavni krst visine 33 metra, koji simbolizuje toliko godina Isusa Hrista.



Sveštenici su osvještali krst i održali parastos svim poginulim ruskim dobrovoljcima kod spomenika na Vojničkom groblju na Megdanu.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu u Vojsci Republike Srpske učestvovalo je 700 ruskih dobrovoljaca od kojih je 37 poginulo.

(BN televizija)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Nemanja

12.04.2017 13:57

Moj otac je borac prve kategorije, neki njegovi saborci su mu govorili da je budala sto nije otisao, vani mogao je, ostao i borio se. Slava i hvala svim junacima, a dezerteri, mogu samo da sute , ako sada malo bolje zive, ovi koji su utekli, nije to vjecno, vjecno je da si bio borac VRS, Braco Rusi hvala vam na zrtvi

ODGOVORITE
Name

Кобац

13.04.2017 07:09

Руси су били честити и добри борци, ниједан није процесуиран за било какав злочин.

Name

Visegrad

12.04.2017 20:48

Braco Rusi vjecna vam slava!

ODGOVORITE