Rusija hoće prave namjere SAD

Rusija želi da zna "prave namjere" SAD, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na početku sastanka sa američkim kolegom Reksom Tilersonom koji boravi u posjeti toj zemlji.



 

Svijet 12.04.2017 | 12:12
Rusija hoće prave namjere SAD
"Za nas je važno da razumemo vaš stav, stav SAD i prave namjere vaše administracije", rekao je Lavrov dok je Tilerson izrazio želju da sastanak bude "otvoren i iskren".

Tilerson je doputovao sinoć u prvu posjetu Moskvi u svojstvu američkog državnog sekretara sa ciljem da ubijedi Rusiju da uskrati podršku sirijskim vlastima predsednika Bašara el Asada.

Lavrov je rekao Tilersonu da prošlonedeljni udari SAD na vazduhoplovnu vojnu bazu u Siriji predstavljaju kršenje prava i da je važno ne dopustiti da se takvi udari ponove, javlja Rojters.

"Važno nam je da znamo kakav je vaš stav, stav SAD i kakve su istinske namjere američke administracije", rekao je Lavrov na početku sastanka s Tilersonom, koji danas boravi u zvaničnoj poseti Moskvi, u jeku tenzija povodom Sirije, prenosi AFP.

Šef ruske diplomatije je američkom kolegi rekao i da želi iskrene i poštene razgovore o formiranju široke antiterorističke koalicije.

"Mnogo puta smo rekli da smo spremni na konstruktivni dijalog na ravnoj nozi sa SAD", podsjetio je Lavrov, poručivši da se Moskva zalaže za kolektivne akcije, navodi britanska agencija.

Tilerson je na sastanku s Lavrovim poručio da će linije komunikacije SAD sa Rusijom uvijek ostati otvorene, ocijenivši da se današnji sastanak održava u važnom trenutku kako bi Rusija i SAD mogle da preciziraju polja od zajedničkog interesa.

Prema njegovim rečima, to se primjenjuje čak i kada su taktike različite.

"Želimo da preciziramo oblasti u kojima postoje oštre razlike u stavovima kako bismo shvatili zašto one postoje i kakvi su izgledi za smanjenje tih razlika", objasnio je američki državni sekretar.

On je rekao da se raduje otvorenim, poštenim i iskrenim razgovorima kako bi se bolje definisali američko-ruski odnosi, navodi Rojters.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar