Zapad ponovo prijeti Rusiji

SAD i Velika Britanija prete Rusiji novim paketom sankcija. Obe zemlje traže od Moskve da prestane da podržava sirijskog lidera Bašara el Asada, ali Britanci su otišli i korak dalje, pa zahtijevaju da Rusija izvede svoju vojsku iz Sirije. Ukoliko to odbije, poručuju, slijede restriktivne mjere.

Svijet 10.04.2017 | 19:54
Zapad ponovo prijeti Rusiji
Međutim, ako se uzme u obzir da je Moskva više puta ponovila da glavni cilj ruskih vojnih operacija u Siriji nije podrška predsjedniku Bašaru Asadu, već borba protiv međunarodnog terorizma, onda bi to moglo da se shvati i kao zahtjev Zapada da Rusija položi oružje pred teroristima u Siriji, piše Sputnjik.

Zapadni mediji pišu da je sa takvim zahtjevima istupio ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson, koji namjerava da zatraži od zemalja „velike sedmorke“ da pooštre sankcije prema Rusiji.

Dokument o sankcijama je već pripremljen za susret šefova diplomatija zemalja G7 u Italiji, i kako se navodi, njihov cilj je da se ruskim zvaničnicima „život učini što težim“. 

Sputnjik podsjeća da je Džonson u subotu otkazao posjetu Moskvi nekoliko sati prije nego što je trebalo da poleti za Moskvu, nakon što je obavio ponoćni telefonski razgovor sa državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom.

Tilerson namjerava da optuži Rusiju da nije ispunila obaveze 

Oni su se složili da bi Džonson, umjesto odlaska za Rusiju, trebalo da povede napore na obezbjeđivanju „žestokog“ saopštenja Grupe 7, vezanog za „umiješanost Rusije u Siriji“.

S druge strane, Tilerson, koji stiže u posjetu Moskvi, namjerava da optuži Rusiju da nije ispunila obaveze uništavanja sirijskog hemijskog oružja u skladu sa sporazumom iz 2013. godine i takođe zahtijeva od Rusije da prekine da podržava Asada.

Američki državni sekretar predstaviće navodno i dokaze da je Kremlj imao informacije o navodnoj umiješanosti sirijskih vlasti u hemijski napad na Idlib, mada ruski analitičari smatraju da nikakvih dokaza po tom pitanju nema.

Očigledno je, međutim, i da Tilerson žmuri pred činjenicom da je Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OZHO) još početkom ove godine potvrdila da je arsenal hemijskog oružja, koji je Sirija prijavila 2013, u potpunosti uništen.

Međutim, ruski analitičari sumnjaju da će zemlje G7 poslušati direktivu Vašingtona i Londona.

„Ovdje vidimo određenu igru, odnosno zajedničku partiju između SAD i Velike Britanije u ovom konkretnom slučaju. Ova partija se, ako pogledamo ostale okolnosti i trenutak kada se izlazi sa prijedlogom o uvođenju dodatnih sankcija, kao i niz izjava po medijima, vremenski podudara sa posjetom Tilersona Moskvi.

Teško da će državnom sekretaru SAD biti prijatno da dođe na pregovore  sa svojim ruskim kolegama donoseći bilo kakve prijetnje. Zato je Velikoj Britaniji dodijeljena uloga da predstavi prijedlog o uvođenju dodatnih sankcija“, kaže za Sputnjik Aleksej Zudin, ruski politikolog i član ekspertskog savjeta Instituta društveno-ekonomskih i političkih studija.

"Nije moguće političko rješenje u Siriji dok je Asad na vlasti“

Stalna predstavnica SAD pri UN Niki Hejli je ocijenila da „danas nije moguće političko rješenje u Siriji dok je Asad na vlasti“, a kada je u pitanju uvođenje dodatnih sankcija Rusiji i Iranu, rekla je da je „sve na stolu“.

Kako je rekla, razgovori predsjednika i članova njegove administracije o tom pitanju traju već neko vrijeme.

Analitičari smatraju da je scenario uvođenja sankcija moguć, naročito protiv Irana, a takođe i da Rusija ne bi trebalo da podleže tim pritiscima.

„Vjerovatnoća da dođe do uvođenja sankcija, posebno Iranu, veoma je velika, jer Izrael neće dozvoliti da Iran jača i učiniće sve kako bi na bilo koji način oslabio uticaj Teherana. Što se tiče Rusije, sve zavisi od toga kako će se sama Rusija ponašati, da li će se držati svojih principijalnih stavova, kao što od njih ne odstupa u posljednjih pet godina.

Mislim da nas ne treba da brine mogućnost uvođenja dodatnih sankcija, već bismo morali da se koncentrišemo na našu unutrašnju politiku koja bi trebalo da bude u skladu sa spoljnom. Mi smo jači i obrazovaniji i kao takvi nekome u ovom globalnom svijetu smo trn u oku, stoga će nas stalno pritiskati.

Drugo je pitanje koliko ćemo mi dozvoljavati da ti pritisci utiču na nas, jer oni neće odustajati. Zato mislim da Rusija mora ići svojim putem. A da li će nam uvesti sankcije ili ne, to je manje važno, jer će oni svakako naći, već koliko sutra, neki novi instrument pritiska, ako tako budu željeli“, kaže Aleksandar Jušenko, poslanik Državne dume i zamenik predsednika Komiteta za informacione politike.

Ruski senator Aleksej Puškov pozvao je Donalda Trampa da triput razmisli o novim sankcijama protiv RF. On je upozorio predsjednika SAD da zbog aplauza kongresmena Mekejna rizikuje da prokocka poslednju šansu za dijalog.

Šef međunarodnog komiteta Savjeta federacije Rusije Konstantin Kosačov takođe smatra da bi nove sankcije dokusurile ionako krhke odnose Rusije i SAD.

Kako je rekao, napad Amerikanaca na vojnu bazu u Siriji pokazuje da Tramp nije uspio da ispuni ciljeve koje je planirao — da primiri one koji su željni krvi u Siriji, kao i one što žele da poruše sve mostove između SAD i Rusije.

Podsjećanja radi, odnosi između Rusije i SAD pogoršali su se nakon napada američke vojske na sirijsku vojnu bazu Šairat, koja je raketirana u noći između 6. i 7. aprila.

Moskva je dejstva SAD okarakterisala kao agresiju na suverenu državu i naglasila da Vašington na taj način pomaže teroristima.

(Sputnjik)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

ja

10.04.2017 18:25

Tramp posta jos gori za Rusiju nego sto je to bio Obama, ebiga Mile ostaju ti sankcije.

ODGOVORITE
Name

Predsjednik Pinokijo

10.04.2017 18:52

Ma pusti njega i njegove zapadnjačke gospodare. To je sve trulo, amoralno i bankrotirano. Laži i prijetnje sve teže mogu da sakriju u kakvom stanju se sistem zapada i njegovih marioneta nalazi.

Name

Tag

10.04.2017 20:53

Nema veze ko je predsjednik, vlasnici najkrupnijeg kapitala se pitaju. ostalo je predstava za narod. Hljeba i igara...

Name

XXX

10.04.2017 18:28

Rusija je kao kula od karata???

ODGOVORITE
Name

Otprilike

10.04.2017 19:23

Problem cine Muslimani koje Rusi drze na silu. Kad ih puste kao Uzbekistan gorice Svijet do Aljaske.

Name

popara

10.04.2017 18:37

Sad bi trebala Rusija,uz podrsku Republike Srpske,Srbije,uvesti sankcije Americi.

ODGOVORITE
Name

Dragan

10.04.2017 19:28

Ne mogu oni Rusiji nista Rusija je jedna ogromna zemlja sa velikim vojnim potencijalima energetskim nalazistima prirodnim bogatstvima i ruskim narodom koji je dobronamjeran i gostoljubiv a ovi sto su se udruzili protiv Rusije pa neka nesto urade kada su toliko hrabri ali oni u stvari ne smiju nista konkretno prijete nehkakvim sankcijama I nije to Srbija pa da sa 8000 metara avonima bombarduju neduzan narod i da to smatraju kolateralnom stetom...

ODGOVORITE