Signal za ostatak svijeta

Bela kuća je saopštila da raketni napadi na vojni aerodrom u Siriji predstavljaju snažan signal za ostatak sveta i da su bili odlučni, opravdani i proporcionalni.

Svijet 08.04.2017 | 09:37
Signal za ostatak svijeta
Nije, međutim, navedeno da li će predsednik SAD Donald Tramp odobriti i dodatne napade protiv Vlade Bašara Asada.

Iz Bele kuće je, takođe, saopšteno da Tramp veruje da bi sirijska vlada barem trebalo da poštuje sporazume o zabrani upotrebe hemijskog oružja, prenosi Rojters.

"Prvo i pre svega predsednik veruje da sirijska vlada, Asadov režim, kao minimum, treba da prihvati da poštuje sporazume o zabrani korišćenja hemijskog naoružanja. Mislim da to treba da bude minimum standarda uspostavljen u svetu", rekao je portparol Bele kuće Šon Spajser.

Tass je preneo i da je Bela kuća saopštila da nije bilo političkog kontakta sa Moskvom za vreme američkog raketnog napada na vojni aerodrom u Siriji.

"Političkog kontakta nije bilo", navode u Beloj kući.

"SAD su preduzele veoma odmeren korak koji je bio "u potpunosti opravdan" kada su izvele raketni napad na Siriju zbog smrtnosnog napada hemijskim oružjem", saopštila je američka ambasadorka u UN Niki Hejli.

"Mi smo spremni da učinimo više, ali se nadamo da to neće biti neophodno", rekla je ona na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN-a, prenosi Rojters.

"SAD neće stajati po strani kada se upotrebi hemijsko oružje. U vitalnom interesu naše nacionalne bezbednosti je da sprečimo širenje i upotrebu hemijskog oružja", dodala je ona, prenosi Rojters.

Hejli je takođe rekla da su SAD insistirale da sednica Saveta bude otvorena kako bi "svaka zemlja koja odluči da brani zločine sirijskog režima to morala da uradi pred očima javnosti, da to ceo svet čuje".

Vanredna sednica Saveta bezbednosti sazvana je povodom američkih napada na Siriju koje je naredio predsednik Donald Tramp.

Izvor: Agencije

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ispiranje mozga

08.04.2017 09:53

Zasto blate covjeka koji sa tim nema veze?? Zna se ko upravlja svijetom i odlucuje o takvim stvarima.

ODGOVORITE
Name

Soko

08.04.2017 09:58

Znase isto rade proverena metoda pobiju ljude pa to im sluzi da opravdaju bombardovanje tako su izmislili i racak na kosovu SA alijom pobili ljude na markalama a naj Gore dogovorili SA Tim ist im aliom Srebrenica samo da BI bombardovali rs.

ODGOVORITE
Name

Quest

08.04.2017 10:20

Gdje su sad ovi sjajni analiticari drecun,andjelkovic i ostali. Kakve su sve gluposti lupali o promjeni americke politike. Jedini rival i "neprijatelj" SAD je rusija i to je tako od 45 god. Na tome se zasniva njihova politika zadnjih 70 god. I sad ce to Trump kao promjenti. Kakav ISIL i al kaida. Oni to mogu rijesiti za 15 dana kad bi htjeli ali im treba pjesadija.

ODGOVORITE
Name

re

08.04.2017 10:51

Za vas zivot pocinje od 1945???? Gdje Carska Rusija i prodica Romanovh...???

Name

Logika

08.04.2017 14:40

Komisija UN-a je potvrdila da Sirijska vojska ne posjeduje hemijsko oruzje. Ako ga ne posjeduje kako ga je mogla upotrijebiti. Ponavlha se isti scenario kao u nesretnoj Bosni. MARKALE 2.

ODGOVORITE