Da li je Instagram dobar za tinejdžere?

Fotografije na Instagramu sa svojim pratiocima dele brojne zvezde, blogeri različitih usmerenja, "obični" korisnici, ali i deca i tinejdžeri. Oni su bili ciljna grupa istraživanja Univerziteta u Luvenu, koje se bavilo uticajem te društvene mreže na mlade.

Informacione tehnologije 07.04.2017 | 13:26
Da li je Instagram dobar za tinejdžere?
Rezultati te studije su pokazali da neki adolescenti upotrebom Instagrama mogu da ojačaju svoja prijateljstva. Stručnjaci belgijskog univerziteta su 2013. i 2014. godine istraživali i analizirali korišćenje različitih društvenih mreža, na osnovu različitih indikatora psiholoških stanja: simptoma depresije, zadovoljstva životom i usamljenosti.

Kod od nekih ispitanika, posle šest meseci, zabeležen je porast depresije, dok je kod drugih Instagram doveo do bližih prijateljstava i jačeg osećanja da ih drugi cene i vole. Zbog toga je kod ispitanika iz druge grupe adolescenata uočen niži stepen depresije.

- Ova vršnjačka grupa mogla bi da bude veoma izložena uticajima Instagrama, zbog njegove rastuće popularnosti među mladima i rasta simptoma depresije u toj fazi života, kaže Elin Frison sa Univrziteta u Luvenu. Ona navodi i da je studija pružila bolji uvid u ishod korišćenja te društvene mreže među mladima, kao i njegove štetne i dobre uticaje.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar